Canvi de tendència, com feia ja uns dies que s'esperava. L'índex de contagi per coronavirus anava a la baixa des de feia uns dies, però aquest dilluns ja mostra els primers símptomes de canvi. L'Rt es troba en 0,94. Ahir se situava en 0,91 i divendres en 0,95. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 94. Pel que fa al risc de rebrot, també s'hi observa un canvi. Si aquest diumenge el risc de rebrot se situava en 171 i dissabte en 167, aquest dilluns se situa en 181, és a dir, 10 punts més que ahir.

Un efecte que encara no es veu en els nous contagis ni en les víctimes mortals. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, els nous contagis i el nombre de morts, baixen. En les últimes 24 hores hi ha hagut 902 nous positius, i des de l'inici de la pandèmia els contagis totals sumen 359.438. Ahir se'n van registrar 1.328 ​ i dissabte 1.977, fet que demostra, un dia més, la tendència irregular. Ara bé, cal tenir en compte que els caps de setmana es realitzen menys tests. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 19 aquest dilluns mentre que ahir en van ser 41. Des de l'inici de la pandèmia, la xifra s'enfila als 16.393.

L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 1.519, 74 casos més que ahir. Els pacients d'UCI van també a l'alça, dels 338 d'ahir als 344 d'avui, 6 més.  

Obren els centres comercials

Després de setmanes reclamant poder reobrir com la resta de botigues, els centres comercials finalment aixequen la persiana aquest dilluns. Segons la flexibilització de les mesures acordada pel Procicat aquest dissabte, els més de 3.000 comerços dels centres comercials que van haver de tancar el 30 d'octubre podran reobrir sempre que no se superi el 30% de l'aforament i garanteixin una ventilació de l'aire adequada.

Una molt bona notícia segons l'Associació de Centres Comercials a Catalunya (ADECC), tot i que considera que "no normalitza la complicada situació" que estan vivint. El responsable de l'entitat, Víctor Garcia, ha reivindicat en declaracions a l'ACN que els centres són segurs i reclamen al Govern que no se'ls discrimini per tal de poder garantir la supervivència de molts negocis. De moment, però, calculen que aquest tancament ja hauria suposat pèrdues de fins a 500 milions d'euros.

 

 

Imatge principal: tests massius a Barcelona / Efe