Quan es parla del bacteri Escherichia Coli (E. Coli) cal tenir en compte que té diversos soques. Bona part d'elles formen part de la flora intestinal de les persones, i no causen cap problema. Però algunes variants són més problemàtiques. De fet, segons una nova investigació, poden augmentar les possibilitats de desenvolupar càncer colorectal, tal com recull un article de la revista Nature.

L'estudi conclou que una de les soques de l'E. Coli allibera una toxina anomenada colibactina que pot fer malbé les cèl·lules que recobreixen l'intestí, incrementant el risc que es tornin cancerígenes al cap del temps. De fet, els científics creuen que aquests bacteris són responsables de cinc de cada 100 casos de càncer en aquest informe de l'organisme, tot i que encara es mostren cauts en espera de continuar avançant en la investigació.

Cáncer colorectal

L'estudi, que va incloure experts dels Països Baixos, el Regne Unit i els Estats Units, va utilitzar rèpliques en miniatura de l'intestí humà, conreat al laboratori, per provar els efectes de la toxina a les cèl·lules. A continuació, van comparar el mal observat amb més de 5.000 mostres de càncer colorectal preses de pacients. Al final de la investigació van trobar patrons idèntics en, aproximadament, el 5% de les mostres.

Segons els experts, és la primera vegada que s'identifica un patró tan distintiu del dany en l'ADN en el càncer d'intestí que ha estat causat per un bacteri que viu en aquesta part del tub digestiu. Es tracta d'un estudi important perquè, en primer lloc, es pot desenvolupar una prova més precisa per detectar tumors intestinals primerencs buscant la presència d'aquesta toxina. I, en segon terme, existeix la possibilitat de desenvolupar una manera de prevenir alguns càncers intestinals, eliminant el bacteri del cos abans que pugui causar algun dany. Perquè el cert és que hi ha la possibilitat d'eliminar-la utilitzant antibiòtics.

Tenint en compte que la meitat dels casos de càncer d'intestí es poden prevenir evitant el tabac, mantenint un pes saludable i duent a terme una dieta equilibrada, aquesta nova evidència se suma a les altres mesures per reduir el risc de tenir aquest tipus de càncer. Encara que la investigació es troba en una etapa primerenca, és una prova més sobre el paper que els bacteris i altres microorganismes que viuen al nostre intestí poden exercir en el desenvolupament de la malaltia.

I Coli Wikipedia

El càncer colorectal ocupa la tercera posició entre els més letals, per darrere del pulmonar i hepàtic quant a nombre de defuncions. Afecta tant homes com dones i més del 90% dels casos es desenvolupen en persones majors de 50 anys, ja que el risc augmenta amb el pas del temps. La seva supervivència augmenta considerablement si no s'ha estès fora de l'intestí, però com en els seus inicis no sol causar símptomes, no sempre es detecta de forma primerenca. Per això és important realitzar exàmens periòdics a partir de complir els 50.