Gairebé 70 persones de 19 estats dels EUA s'han vist afectats per un brot d'infeccions pel bacteri E. coli que, segons apunten les autoritats del país, s'ha produït després d'ingerir enciam romana conreada a la Vall de Salines, Califòrnia, i la distribució dels quals s'ha prohibit davant de l'augment del nombre de malalts.

En concret, han retirat de la venda i han demanat als consumidors que es desfacin de l'enciam romà, l'enciam orgànic, cors d'enciam romà, enciam romà en bosses de plàstic i paquets d'enciam pretallat, així com altres barreges posades a la venda que incloguin aquesta varietat. 

Enciam romà

El cas està embolicat en una certa polèmica perquè es creu que la causa d'aquest brot és l'ús d'aigua agrícola contaminada d'aqüífers. El Govern d'Obama va posar en marxa una sèrie de mesures per augmentar el control d'aquesta aigües, que haurien d'haver entrat en vigència l'any passat. Les noves regles exigien que els agricultors realitzessin quatre vegades per temporada proves a l'aigua per detectar el bacteri i evitar aquest tipus de brots. Però el govern de Trump va retardar la implementació de les noves regles d'anàlisi d'aigües agrícoles, desenvolupades durant l'anterior legislatura, que haurien d'haver entrat en vigència l'any passat.

Què és l'E. coli

Segons explica l'Organització Mundial de la Salut, l'Escherichia coli (E. coli) és un bacteri que es troba normalment a l'intestí de l'ésser humà i dels animals de sang calenta. La majoria dels E. coli són inofensives, però n'hi ha algunes, com la productora de toxina Shiga, que poden causar greus malalties a través dels aliments com la carn picada crua o poc cuita, llet crua, i hortalisses i llavors germinades crues contaminades.

Els símptomes que sol produir són les rampes abdominals i la diarrea, que pot progressar en alguns casos a diarrea sanguinolenta (colitis hemorràgica) i quadres de febre i vòmits. La majoria dels pacients es recuperen en el termini de deu dies, però en un petit percentatge dels casos (especialment nens petits i ancians) la infecció pot conduir a una malaltia potencialment mortal, com la síndrome urèmica hemolítica (SUH), que es caracteritza per una insuficiència renal aguda, anèmia hemolítica i trombocitopènia (deficiència de plaquetes).

Els casos de la Unió Europea

A Europa, l'última infecció més greu va tenir lloc el maig de 2011, quan a Alemanya es va produir un gran brot amb 3.842 casos d'infecció en éssers humans, dels quals 855 van desenvolupar SUH i 53 van morir –la famosa crisi dels cogombres–. Gairebé simultàniament es va produir un altre brot molt més petit a França, a prop de Bordeus, en el qual es van registrar 15 casos de diarrea sanguinolenta, dels quals nou van desenvolupar SUH.

Cogombres

A causa d'aquest succés, la Unió Europa va implementar una sèrie de mesures –en concret quatre reglaments– encaminats a evitar que es produïssin infeccions massives com les anteriors. Les noves normes establien més exigències en matèria de traçabilitat de brots i llavors, la fixació de criteris microbiològics per als brots, requisits per a l'autorització dels establiments que produeixen i requisits de certificació en les importacions de brots i llavors. Tanmateix, des de la OCU es va denunciar recentment que les inspeccions i controls alimentaris que es realitzen a la Unió Europea s'han reduït en els últims anys.

El cert és que cada any es produeixen milers d'infeccions a tot el continent. A Espanya, el cas més recent va passar fa unes setmanes en un casament en Bolullos del Campo (Huelva), on més de cent persones es van veure afectades pel que sembla ser un altre brot d'E. coli.

L'OMS recomana aplicar mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció agropecuària a la granja fins a l'elaboració, fabricació i preparació dels aliments a les cuines tant d'establiments comercials com de les llars per prevenir la infecció.

Les recomanacions pels consumidors són rentar bé tots els productes i separar els aliments crus i els cuinats, cuinar completament i procurar no consumir productes molt poc fets, mantenir els aliments a temperatures segura i utilitzar aigua i matèries primes segures.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat