El debat sobre l'ús massiu de tests d'antígens per combatre la segona onada de la Covid-19 fa dies que està sobre la taula. De fet, un estudi de l'equip d'Oriol Mitjà ja ha demostrat l'efectivitat d'aquestes proves ràpides per detectar els casos positius i ara el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Salut treballa per ampliar encara més el seu ús, sobretot en asimptomàtics. En un article a La Vanguardia, Argimon assegura que a Catalunya ja s'han fet 82.000 tests d'aquesta mena i que se'n faran més les pròximes setmanes.

El doctor Oriol Mitjà ha celebrat que Argimon doni llum verda als tests d'antígens com una mesura afectiva per trencar amb les cadenes de contagis. "Els científics ens sentim feliços quan el coneixement adquirit a les investigacions es transforma en accions i es posa en pràctica", ha celebrat el doctor expert en malalties infeccioses a través de Twitter. Tot i això, ha demanat a Argimon que la implantació d'aquests tests no s'aturi: "Ara no deixi que la burocràcia freni la posada en marxa".

Com es posarà en marxa la implantació massiva de tests ràpids?

En el seu article, el secretari de Salut Pública reconeix que l'estudi de Mitjà "demostra de forma convincent" que els tests d'antígens tenen una alta efectivitat tot i que no estan al nivell de les PCR i són molt fiables sobretot en aquelles persones infectades que tenen una gran capacitat contagiadora. Per això, es mostra optimista amb què la seva utilització massiva pugui ser una eina eficaç per controlar la pandèmia. Ara bé, com es farà per no saturar encara més els laboratoris

En alguns països les farmàcies estan tenint un paper clau com a distribuïdores i realitzadores de tests ràpids d'antígens. Els farmacèutics catalans, però, demanen que es faci bé. "No de qualsevol manera, cal debatre-ho i consultar-ho a l'administració pública", va demanar Guillermo Bagaría, vocal de l’Oficina de Farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en declaracions a ElNacional.cat.

Lleida confinament farmàcia EFE

Els tests ràpids d'antígens es podrien fer en farmàcies, com ja passa en altres països. / EFE

Una altra opció per no sobrecarregar més el personal sanitari, Argimon proposa que els tests ràpids es facin amb l'auto frotis nasal amb bons resultats: "Amb aquesta acció facilitem l'extracció i alleugerim la càrrega dels professionals durant el procés". Aquesta opció, que ja s'ha aplicat a escoles i residències i ha despertat algunes crítiques, podria ajudar a recuperar la normalitat, segons assegura el secretari de Salut Pública.