Des del servei de Microbiologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona s'ha reconegut que el centre ha viscut "un col·lapse" amb la gestió de proves PCR. El laboratori on s'analitzen es fan l'assistència primària de Barcelona que està col·lapsat i ha provocat retards entre deu i onze dies. Els motius són diversos: gran volum de proves, màquines que fallen o la falta de reactius. El Servei de Microbiologia va alertar de la situació en una carta.

Asseguren que han passat de tenir els resultats en un dia a retards de més de 10 dies: "Fins ara més o menys feies una PCR un dia al matí i l'endemà al vespre el resultat ja estava penjat. I ara les fan, però amb retard. Ens ha arribat una circular dient que les proves fetes entre uns dies trigarien 11 dies a tenir els resultats", admet la doctora Meritxell Amat, del CAP Besòs. La paraula col·lapse la citen els mateixos experts de Vall d'Hebron: "Si la demanda és molt superior, però si, a més a més, s'hi ajunta que l'afluència de reactius disminueix perquè els comercials no donen a l'abast,  i s'hi ajunta que les màquines no paren les 24 hores del dia i es van aturant, van fallant i hem d'esperar que les reparin...  Això ens ha portat la setmana passada a un col·lapse".

Problemes i angoixa pel retard

La situació ha portat problemes a centenars de persones que estan a l'espera dels seus resultats i als quals una possible infecció podrien haver contagiat a altres contactes propers. Com que no tenen un diagnòstic confirmat, no s'activa el circuit de rastreig de transmissió de virus. Entre els afectats estan alumnes de classes que porten més d'una setmana sense poder anar a classe, encara sense saber el seu resultat. 

El secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, ha atribuït també la demora al gran volum de proves, a l'augment de contagis a Catalunya i als brots que va registrar l'hospital: "Són retards que atribuïm a l'allau de peticions de proves PCR, que ha coincidit amb la necessitat de fer tests als professionals de l'hospital, un dels principals laboratoris de Catalunya".

Molts també hi han denunciat a través de les xarxes, com l'exdiputat Albano Dante-Fachín: "Mínim 11 dies per tenir el resultat de la PCR. No ho dic jo. Ho diu el Servei de Microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Que cada un tregui les seves pròpies conclusions".  Els seus laboratoris tenen capacitat per analitzar 3.500 mostres diàries, però de mitjana n’estan rebent 7.000.