El Govern d'Andorra ha aprovat el reglament perquè les farmàcies facin tests ràpids de Covid, els denominats d'antigen. Amb aquest pas Andorra segueix la via francesa, que ha decidit difondre aquestes proves massivament a través de les farmàcies, a partir d'aquesta setmana.

Segons el reglament del Govern andorrà, les farmàcies, i tots els centres sanitaris que facin la prova, hauran de dur un registre de les persones a qui es faci el test. "Quant a la informació del resultat, el titular del centre o l’establiment sanitari o el professional que ha fet la prova ha d’informar del resultat l’usuari per escrit", afegeix.

A partir d'aquí detalla tres supòsits que es poden donar: 

a) Si el resultat és positiu, l’usuari s’ha d’aïllar al seu domicili, informar-ne el metge i esperar les instruccions del Ministeri de Salut.

b) Si el resultat és negatiu, no es pot concloure que no es pateixi la infecció i per tant cal continuar amb les mesures de precaució per evitar contagis.

c) Un resultat negatiu no és vàlid per aixecar mesures d’aïllament de persones que siguin contacte d’un cas positiu.

Els testos ràpids d'Andorra aniran destinats a la població del país, que inclourà residents, persones amb autoritzacions d’immigració temporal de residència i treball, i persones amb autorització d’immigració de treball fronterer. No inclourà els turistes.

Les farmàcies franceses són les primeres que han començat a vendre a partir d'aquesta setmana tests ràpids de la Covid, cosa que facilitarà enormement determinar els casos de contagi en la població. Les proves es fan a la mateixa farmàcia.

Els tests costen 8 euros, en comptes dels 54 que costa una PCR, i qui es fa la prova en sap el resultat en un termini de 20 a 30 minuts, sense necessitat de laboratori. Per a la prova de PCR es triga entre 1 i 5 dies, si no apareixen problemes burocràtics afegits.