AstraZeneca va assenyalar aquest dilluns que la seva vacuna contra la Covid-19 és segura i va afirmar que "no existeix cap evidència d'un augment del risc d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda (TVP) o trombocitopènia en cap grup d'edat definit, sexe, lot o a cap país concret".

Davant de les informacions difoses durant els últims dies en relació amb casos de coàguls en persones que havien rebut dosi d'aquesta vacuna, la companyia va transmetre un missatge "de tranquil·litat sobre la seguretat de la seva vacuna davant la Covid‑19, basada en evidències científiques clares."

La farmacèutica va assenyalar que "la seguretat és de primordial importància" i que analitza constantment la seguretat de la seva vacuna. "Una minuciosa revisió de totes les dades de seguretat disponibles de més de 17 milions de persones vacunades a la Unió Europea (UE) i el Regne Unit amb la vacuna davant la Covid-19 de AstraZeneca ha mostrat que no existeix cap evidència d'un augment del risc d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda (TVP) o trombocitopènia en cap grup d'edat definit, sexe, lot o a cap país concret", va indicar en un comunicat.

Fins ara, a la UE i el Regne Unit, s'han notificat 15 casos de TVP i 22 d'embòlia pulmonar entre les persones que van rebre la vacuna, segons els casos rebuts per la companyia fins al 8 de març. AstraZeneca afirma que aquesta xifra és molt inferior a la que s'esperaria que passés de forma natural en una població general d'aquesta mida i és similar a la d'altres vacunes autoritzades davant la Covid-19. L'informe mensual de seguretat es farà públic en la pàgina web de l'Agència Europea del Medicament durant la setmana vinent, de conformitat amb les mesures excepcionals de transparència per la Covid-19.

A més, en els assajos clínics, encara que el nombre d'esdeveniments trombòtics va ser petit, aquesta xifra va ser més baixa al grup vacunat. Tampoc no hi ha hagut cap evidència d'augment de les hemorràgies en els més de 60.000 participants inclosos.

Ann Taylor, cap metgessa de AstraZeneca, ha assenyalat que "al voltant de 17 milions de persones a la UE i el Regne Unit han rebut ja la nostra vacuna, i el nombre de casos de coàguls sanguinis notificats en aquest grup és inferior als centenars de casos que es podria esperar entre la població general. La naturalesa de la pandèmia ha fet que es presti una atenció més gran als casos individuals i estem anant més enllà de les pràctiques habituals de monitoratge de la seguretat dels medicaments autoritzats en notificar els esdeveniments relacionats amb la vacuna, per garantir la seguretat pública."

En relació amb la qualitat, tampoc no s'han confirmat problemes relacionats amb cap lot de la vacuna utilitzat a Europa, ni a la resta del món. "Nosaltres mateixos i les autoritats sanitàries europees hem realitzat, i es continuen realitzant, proves addicionals de manera independent, i cap d'aquestes proves no ha demostrat ser motiu de preocupació", afirma la companyia.

Durant la producció de la vacuna, AstraZeneca, els seus socis i més de 20 laboratoris independents realitzen més de 60 controls de qualitat. Tots els controls han de complir estrictes criteris de qualitat i aquestes dades s'envien als organismes reguladors de cada país o regió perquè els revisin de forma independent abans que qualsevol lot pugui ser distribuït a un país.

"Sempre s'anteposa la seguretat dels ciutadans. La companyia està estudiant amb deteniment aquesta qüestió, però les evidències disponibles no confirmen que la vacuna sigui la causa. Per superar la pandèmia, és important que la gent es vacuni quan se li convidi a fer-ho", conclou.