Sovint sentim parlar d'atacs de pànic, però no sempre tenim clar a què es refereixen exactament. Un atac de pànic és un episodi sobtat i intens de por i ansietat aclaparadora. Són situacions a què probablement no ens hem enfrontat mai perquè no és gaire habitual que es produeixin en el dia a dia, però succeeixen més del que es pot creure. I és més, poden donar-se en qualsevol moment.

A causa de la naturalesa extrema dels símptomes, és important entendre com reaccionar quan algú té un atac de pànic, ja que pot sentir que està morint durant un episodi. A continuació fem un repàs de què es pot fer per assistir a una persona que l'estigui patint.

Mantenir la calma

Els atacs de pànic es produeixen sense previ avís i poden fer molta por. Per això és important que tots els presents mantinguin la calma. Una resposta en la qual es perdi la calma pot empitjorar la situació.

Els símptomes d'un atac de pànic generalment assoleixen la seva intensitat màxima en 10 minuts. Per tant, és important que les persones actuïn ràpidament per ajudar a alleujar els símptomes quan sigui possible.

Home en pánico

Els atacs de pànic es produeixen sense previ avís i poden fer molta por

Una conversa positiva

Tan important és el que una persona parla amb algú que té un atac de pànic com el que fa. Iniciar una conversa pot distreure els símptomes extrems i ajudar la persona a regular la seva respiració. Per començar, és important saber si la persona afectada necessita ajuda en lloc de simplement assumir que la necessita. Per a això, preguntar-li sobre si creu que està patint un atac de pànic, i si n'ha viscut un anteriorment, és molt adequat. D'aquesta manera, en cas que no sigui el primer, se'l pot fer recordar com va respondre i com se'n va sortir. 

Així mateix, convé donar-li a elegir si vol quedar-se on és o si prefereix canviar de lloc. És important adreçar-se a la víctima de l'atac amb tranquil·litat i amb un to molt amable.

Tècniques de connexió a la terra

Quan una persona ha perdut el control de si mateixa i del seu entorn, les tècniques de connexió a la terra poden ajudar-la a tornar al moment present. Per a això, convidar-lo a asseure's en una cadira còmoda i amb els peus ben assentats a terra és del més adequat. A partir d'allà, és bo fer-lo respirar a poc a poc i que expliqui com es troba una vegada asseguda.

Així mateix, es pot aplicar la tècnica 5-4-3-2-1. Aquesta consisteix a centrar-se a identificar cinc elements per veure, quatre objectes per tocar, tres sorolls per escoltar, dues olors diferents i un sabor. Convidar-la a comptar de l'1 al 10 o a realitzar càlculs matemàtics senzills és també un truc per concentrar-se en una altra cosa.

Oferir ajuda contínua

Algunes persones poden sentir-se avergonyides per tenir un atac de pànic, així com per trobar-lo estressant. El suport i el compromís continus ajudaran a alleujar la seva ansietat. Mantenir una comunicació contínua és millor que deixar que tinguin lloc incòmodes silencis.

Dona patint

És important adreçar-se a la víctima de l'atac amb tranquil·litat i amb un to molt amable

Què no fer davant d'un atac de pànic

Ajudar algú que està tenint un atac de pànic pot ser molt estressant, per la qual cosa és important que una persona sigui conscient de quines accions podrien empitjorar un atac de pànic. Frases que cridin a la calma, a no preocupar-se o a intentar relaxar-se poden fàcilment empitjorar els símptomes. Tampoc no s'ha de perdre la paciència amb la víctima, passi el que passi. I finalment, no es recomana fer suposicions davant de dubtes que puguin sorgir, sinó que és preferible preguntar el que sigui directament a qui pateix l'atac de pànic.