La migranya és una malaltia altament prevalent que afecta més de quatre milions de persones a Espanya, cosa que representa el 12% de la població. Tot i això, el 80% de les persones que pateixen aquesta malaltia neurològica són dones en edats compreses entre els 20 i els 40 anys. Es tracta d'una patologia que presenta una càrrega emocional i física important per als pacients, afectant la seva capacitat per dur a terme activitats quotidianes. Segons l'OMS, a tot el món hi ha més de 1.000 milions d'afectats i és una de les deu patologies més incapacitants, ja que el 90% dels pacients no poden treballar o fer activitats quotidianes durant una crisi. De fet, un 64% de les persones amb migranya crònica afirmen que aquesta malaltia afecta la seva eficiència laboral i concentració, i gairebé el 25% d'aquests pacients declaren haver perdut la feina arran de la malaltia.

Bones notícies per tots els afectats per aquesta malaltia a Espanya, ja que ha arribat a les farmàcies Vydura, nom comercial del principi actiu Rimegepant. Aquest avenç mèdic suposa un pas endavant per al tractament terapèutic de la migranya tant pal·liatiu com preventiu i va ser autoritzat per la Comissió Europea l'abril del 2022. Vydura és un antagonista del receptor del pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina (CGRP, per les sigles en anglès), disponible en forma de liofilitzat oral, i que es converteix en el primer medicament aprovat per al tractament agut i preventiu de la migranya a la Unió Europea. 

Necessita recepta i no entrarà per la Seguretat Social a tothom

A Espanya, la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments va aprovar el finançament de la nova teràpia fixant un preu de 464,34 euros per cada envàs de 16 comprimits. Vydura requereix prescripció mèdica, i el finançament públic no s'estén a tots els pacients.

“La indicació que està finançada és la de prevenció, amb algunes limitacions: aquells pacients que tenen entre 8 i 14 crisis de migranya al mes, que almenys hagin passat per tres tractaments previs sense resposta adequada durant tres mesos i tinguin una prescripció d'un especialista, podran accedir al reemborsament per part del Sistema Nacional de Salut”, va explicar aquest dimarts José Chaves, director mèdic de Pfizer España, el fabricant del medicament. Els pacients que no compleixin aquests requisits poden accedir al medicament a les oficines de farmàcia, però al preu de 29 euros per comprimit i sempre amb recepta.

Com consumir Vydura?

La dosi recomanada per al tractament agut de la migranya és un comprimit de Vydura, quan calgui, un cop al dia. Pel que fa a la prevenció, es recomana una dosi cada dos dies. "És un fàrmac oral, amb un mecanisme dʻacció ràpid i amb pocs efectes secundaris", va incidir el director mèdic de Pfizer en la presentació del medicament.

Per la seva banda, el president de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), Jesús Porta-Etessam, explicava que “l'objectiu en el tractament de les crisis de la migranya és alleujar els símptomes en dues hores als pacients que experimenten dues crisis al mes. Tot i això, per a pacients amb crisis més freqüents, es busca reduir la freqüència dels episodis de sis a tres vegades al mes aproximadament, així com també la intensitat i la durada. Per exemple, si una crisi normalment dura 12 hores, es busca que només duri dues hores”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!