Expliquen els qui la pateixen que, d'entre els dolors que es poden tenir, el que es deriva de les migranyes és un dels pitjors, ja que s'associa en molts casos a nàusees, vòmits i hipersensibilitat a la llum i al so. Apareixen entre els 10 i els 45 anys, són hereditàries i es presenten de manera més habitual en les dones. Ara, un grup de professionals d'Atenció Primària de Lleida i del servei d'Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova acaben d'elaborar un protocol per millorar l'atenció als qui la pateixen. La migranya està considerada com un problema de salut greu, ja que incapacita durant el temps en què es pateix.

FwfFQaJXoAAgvig

 

Equip multidisciplinari

A l'equip que ha elaborat el protocol s'inclouen metges i infermeres d'atenció primària i especialistes d'àmbits com la Neurologia i les Urgències. Mitjançant el protocol, els professionals podran segmentar els pacients segons els seus símptomes i, així, mentre que els que es consideri només pateixen una cefalea seran atesos pels equips dels Centres d'Atenció Primària. En casos més complexos, es derivaran a especialistes que decidiran tractaments específics segons els símptomes i la recurrència dels dolors. Fins ara, l'habitual era derivar Neurologia a un de cada quatre pacients.

Afecta un 12% de la població

La migranya es considera mèdicament una cefalea primària que es manifesta amb crisis que duren entre quatre i setanta-dos hores. Generen dolors de caràcter pulsatiu en una dels dos costats del cap i es classifica en migranyes episòdiques (cefalees menys de quinze dies al mes) i crònica (cefalees més de 15 dies al mes i, d'elles, vuit eren migranyes. El 12% de la població té aquesta malaltia, que afecta una de cada cinc dones en edat fèrtil i un de cada deu homes.