Canvi d'estratègia. La Comissió de Salut Pública ha aprovat l'administració d'una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a persones immunodeprimides cinc mesos després d'haver rebut la tercera. Així ho ha anunciat aquest dijous el Ministeri de Sanitat en un comunicat publicat després de la compareixença de la ministra Carolina Darias: "Les persones que van rebre dosi addicional de vacuna ARNm per estar incloses en el Grup 7 o ser persones que reben tractament amb fàrmacs immunosupressors rebran una dosi de record cinc mesos després de l'última dosi".

En aquest grup es troben persones de molt alt risc, com aquelles amb fibrosi quística, trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid i en llista d'espera per a trasplantament d'òrgan sòlid, trasplantament pulmonar, renal, pancreàtic, cardíac, hepàtic o intestinal. També malalts de diàlisi de diversos graus, malalties oncohematològiques i diversos tipus de malalts de càncer amb quimioteràpia o sense, així com diversos casos de VIH, immunodeficiències o síndromes de Down majors de 40.

El camí d'Israel i Xile

És una decisió que forma part de la novena actualització de l'Estratègia de Vacunació i que s'ha fet pública després que Darias hagi explicat que la Comissió de Salut Pública ha acordat aquest dijous obrir el període per rebre una dosi de reforç al grup d'edat d'entre 18 i 39 anys. Alhora s'ha aprovat que el vaccí addicional es pugui administrar al cap de cinc mesos de l'últim i no als sis com fins ara.

Una decisió similar ja la va prendre Israel a finals de 2021, quan el director general del Ministeri de Sanitat israelià, Nachman Ash, va aprovar administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a pacients immunodeprimits. Això és un percentatge molt reduït de la població i molt específic. Així, Israel va fer marxa enrere. Feia unes setmanes que va anunciar una campanya de vacunació massiva amb la quarta dosi, però la va suspendre immediatament perquè es va reavaluar la mesura davant la manca de perillositat d'òmicron.

Canvi de percepció

Israel va ser el primer país a aprovar la quarta dosi, mentre que Xile va ser el segon. El país llatinoamericà ja ha començat a administrar aquestes dosis de reforç a les persones immunodeprimides, tot i que està previst obrir la vacunació de la quarta dosi als majors de 55 anys a partir del 7 de febrer. Finalment, cal esmentar que la República Dominicana va esdevenir el tercer país en aprovar-la.

L'anunci que ha fet aquest dijous la Comissió de Salut Pública espanyola s'emmarca en un moment de canvis respecte de la percepció de la pandèmia. En aquest sentit, Darias ja va anunciar dimecres que Espanya vigilarà la covid-19 com una endèmia quan s'acabi la sisena onada, ja que es considera que la variant òmicron no és gaire perillosa malgrat representar la immensa majoria dels contagis.

 

Imatge principal: Un professional sanitari administra la tercera dosi de la vacuna en una residència de Barcelona / Sergi Alcàzar