El sandvitx té una història curiosa. Segons ha quedat registrat, encara que existeixen algunes variants, aquest menjar prové del segle XVIII i deu el seu nom a un aristòcrata anglès, John Montagu, IV comte de Sandvitx que era un jugador de cartes empedreït, que un dia que va passar 24 hores seguides en una taula de joc va decidir demanar un filet de carn entre dos pans per poder menjar sense haver de deixar anar les cartes.

Tant li va agradar la idea que cada nit demanava que s'ho fessin i així no embrutar-se les mans mentre jugava. Cert o no, la veritat és que aquest tipus d'aliment ha triomfat sobre manera, fins al punt que és un dels recursos més habituals per a un berenar, un menjar ràpid, una mossada o simplement per gaudir de les seves exquisides variants.

Encara que associat injustament al menjar poc saludable, es poden realitzar receptes de sandvitx molt recomanables que poden suposar un aliment nutritiu i molt adequat per a l'organisme. Aquestes són algunes idees per gaudir d'aquest històric producte d'una manera sana.

Dona menjant

Vegetal amb pa de blat integral

Un clàssic. Pot aconseguir enciam, tonyina, ou dur, tomàquet i una mica de maionesa. Aporta proteïnes, greixos omega 3, vitamina C i licopeno, un carotenoide amb efectes antioxidants i antiinflamatoris, aconsellable per prevenir malalties cardiovasculars i neurodegeneratives.

Gall dindi, formatge i poma amb pa de sègol

Amb dos talls de gall dindi, una poma i una mica de formatge es pot fer un sandvitx deliciós i saludable. Es poden posar les peces senceres o passar-les per una batedora lleugerament i barrejar-les amb una mica de maionesa o mantega. Aporta vitamines del grup B, vitamina C, potassi, fòsfor, àcid màlic, calci, magnesi i ferro.

Pollastre al pesto i pa amb llavors de rosella

Amb un pit de pollastre, dos o tres cullerades de iogurt grec i salsa pesto, la recepta és espectacular. Si vols fer la salsa pesto casolana pots incloure aquests ingredients: una dent d'all, oli d'oliva verge extra, formatge parmesà, llet d'ovella, alfàbrega fresca, pinyons, sal i aigua. Barrejar els ingredients i fer una pasta. Aquest sandvitx aporta proteïnes, magnesi, zinc, antioxidants, greixos saludables omega 3 i 6, calci i vitamina E, entre altres nutrients.

Sándwich

Alvocat, cogombre, tomàquet i veganesa amb pa d'espelta

Per als vegans, aquesta recepta és un aperitiu molt complet i nutritiu. Els greixos saludables de l'alvocat –un aliment amb múltiples propietats–, s'uneixen amb les vitamines del grup B, l'àcid fòlic, ferro, magnesi, fòsfor, potassi i zinc del cogombre i el licopeno del tomàquet. La maionesa vegana s'elabora amb llet de soja, oli de gira-sol, vinagre de poma i sal.