La ciència ofereix cada vegada més evidències de la relació que existeix entre el nostre intestí i el cervell, per això en els últims anys s'està estudiant més exhaustivament el paper de determinats aliments en les funcions cognitives.  

Ara era el torn dels greixos saturats. Segons una investigació publicada a The American Journal of Clinical Nutrition, els greixos saturats que es consumeixen de productes animals, com ara carn, pollastre i lactis, disminueixen la capacitat de concentració d'una persona.

Concentración

Per dur a terme l'estudi, es van basar en dades que els científics havien reunit per a una altra investigació que explorava els efectes que els menjars amb alt contingut de greixos saturats tenien sobre la inflamació i el cansament entre les dones que havien patit càncer.

L'estudi

El dia de l'avaluació, cadascuna de les 51 participants va fer una prova de rendiment contínua. Aquesta prova mesura la concentració, l'atenció sostinguda i els temps de reacció. A continuació, les van dividir en dos grups i els van oferir a cadascuna un tipus de menjar diferent. Ambdues dietes contenien 60 grams de greix, però una d'elles era rica en greixos saturats, mentre que l'altra no. Després de 5 hores, els participants van realitzar una altra prova.

Entre 1 i 4 setmanes després, les participants van tornar a fer l'experiment, però aquesta vegada van canviar el tipus de menjar. Abans del dia de l'avaluació, van ingerir tres menjars estàndard i després van fer dejuni durant 12 hores abans de consumir un menjar ric en greixos.

Els investigadors van trobar que aquelles que els va tocar el menjar alt en greixos saturats van obtenir pitjors resultats en la prova de rendiment continu que les que van menjar el menú que contenia poc greix saturat. Segons els experts, "la majoria dels estudis previs sobre l'efecte de la dieta s'han analitzat durant un període de temps. I això va ser només un àpat, per la qual cosa és notable que s'hagi pogut constar una diferència".

Mantega

Els investigadors també van analitzar els efectes que una barrera intestinal en mal estat pot tenir sobre la concentració després que les participants ingerissin els menjars grassos. Per dur-ho a terme, van observar els nivells de marcadors d'endotoxemia a la sang de les participants, uns marcadors que apareixen en el corrent sanguini quan una persona té un intestí en mal estat. Segons els resultats, les dones que tenien alts nivells d'endotoxemia també van presentar pitjors resultats.

Els aliments que presenten una concentració de greixos saturats més important són els lactis sencers i derivats, com la nata i algunes mantegues i margarines, les carns processades, els embotits i l'oli de palma.