Fa temps que la ciència va validar a la dieta mediterrània com una de les millors per a la salut i com a conseqüència d'això l'Organització Mundial de la Salut la va incloure entre les seves recomanacions. Però el fet de basar-nos en l'alimentació que tradicionalment s'ha dut a terme als països mediterranis no exclou que gràcies a la globalització, cada vegada tinguem més accés a un altre tipus de productes.

Aliments que, encara que aquí no han estat tan habituals, poden convertir-se en part de la nostra dieta per les seves propietats i beneficis per a la salut. Es tracta de productes rics en nutrients que ens ajuden a evitar el risc de desenvolupar determinades malalties i poden alegrar també la nostra dieta pel fet d'aportar sabors diferents. Aquests són sis exemples d’aquests.

Col Romanesco

Es tracta d'una de les verdures més boniques que existeixen estèticament parlant. Però és que a més, té una infinitat de propietats: diürètiques, anticancerígenes i cardiosaludables. És rica en vitamina C, E, àcid fòlic, àcids essencials omega 3 i omega 6, potassi, fòsfor i calci. Es pot consumir crua, al vapor, a la papillota i en estofat.

Xucrut

Els aliments fermentats són molt saludables. El xucrut és típic d'Alemanya i Polònia i s'elabora amb col de cabdell i sal. Ajuda a millorar la digestió, augmenta la immunitat i fomenta un pes saludable. La manera més senzilla de prendre'l és com a acompanyament a un plat de carn o peix o barrejat amb puré de patata i alguna salsa al gust.

Cúrcuma

Aquesta poderosa espècia, coneguda per ser una espècia curativa, s'ha utilitzat per ajudar moltes malalties, principalment a causa de l'ingredient actiu, la curcumina. La cúrcuma és excepcionalment rica en antioxidants i compostos antiinflamatoris. També conté manganès, un mineral que ajuda a protegir els ossos i combatre l'osteoporosi. Es pot utilitzar una mica de cúrcuma en ous remenats, barrejar-la amb verdures rostides, agregar-lo a l'arròs o barrejar-la en un batut.

Cúrcuma

Mantega clarificada

És una mantega en la qual, mitjançant un procés de cocció, es retiren les proteïnes, sucres i aigua. Com que no conté lactosa o caseïna se solen recomanar a persones que tenen algun tipus d'intolerància. Es pot comprar o fabricar a casa i conté oli linoleic, olis monoinsaturats i vitamines A, D, E i K. Es pot utilitzar per cuinar carn o peix o per fer postres.

Litxi

És una fruita exòtica originària de la Xina, Conté vitamina C, és rica en antioxidants, minerals, com el calci, magnesi i fòsfor i té poques calories. Millora l'absorció del ferro, fibra soluble i es recomana per als dolors estomacals i per prevenir la gastritis.

Llavors de cànem

El cànem té una llavor molt nutritiva, rica en greixos saludables, proteïnes i una varietat de minerals. Per a les persones vegetarianes, el seu consum suposa una manera fàcil d'agregar proteïnes a la dieta. A més, també aporta vitamina E, calci, ferro, magnesi, potassi i zinc. Es poden moldre i empolvorar en batuts, cereals, iogurt o amanides.