L'esperança de vida està creixent a tot el món. A Catalunya, la mitjana és de 83,6 anys i els nous avenços científics suggereixen que pot continuar augmentant. Per tant, el repte més important per als metges és aconseguir un envelliment saludable. És a dir, que puguem tenir una qualitat de vida millor en la tercera edat.

En aquest sentit, la prevenció juga un paper fonamental. Està demostrat que seguir uns patrons de vida saludable ens ajuda a envellir millor, i no només pel que fa al físic. També és fonamental adoptar bons hàbits per prevenir el deteriorament cerebral.

Les investigacions que s'estan duent a terme conclouen que els millors aliments per al cervell són els mateixos que protegeixen el cor i els vasos sanguinis

Per això, la Universitat de Harvard ha seleccionat una sèrie d'aliments que són particularment rics en components com els àcids grassos omega-3, les vitamines B i els antioxidants, amb evidència científica que demostra la seva acció beneficiosa per a la salut del cervell. Les investigacions que s'estan duent a terme conclouen que els millors aliments per al cervell són els mateixos que protegeixen el cor i els vasos sanguinis. Aquests en són els principals.

Verdures de fulla verda

Les cols arrissades, els espinacs, el bròcoli, l'enciam... tots aquests aliments contenen diferents nutrients com la vitamina K, la luteïna, el folat i el betacarotè, que ajuden a disminuir el deteriorament cognitiu.

Peix blau

Les sardines, el salmó, el verat, la tonyina... tots són peixos blaus rics en àcids grassos omega-3, el consum dels quals manté baixos els nivells de beta-amiloide, la proteïna que es creu que pot induir la malaltia d'Alzheimer. Harvard aconsella menjar aquests aliments dues vegades per setmana i escollir els que continguin un nivell de mercuri més baix (els exemplars més petits).

Fruits vermells

Maduixes, nabius, mores, gerds... tots aquests aliments són rics en flavonoides, els pigments naturals que els donen les seves tonalitats tan característiques. Els estudis han demostrat que ajuden a millorar la memòria i retarden el seu deteriorament.

Cafè i te

El consum responsable de cafeïna i la teïna té efectes beneficiosos per al cervell. Entre altres, en la millora de la funció mental i en la formació de nous records.

Nous

Són sens dubte un dels aliments més complets i saludables que existeixen. Constitueixen una excel·lent font de proteïnes i greixos saludables, milloren la salut cardiovascular i també la memòria. La raó sembla estar en un àcid gras omega-3 anomenat àcid alfa-linolènic (ALA), que protegeix les artèries, incloses les del cervell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat