Els nabius són, sens dubte, un dels aliments més saludables de la dieta. Un equip d'experts del King's College de Londres ha dut a terme una investigació publicada a la revista The Journals of Gerontology en la qual es posen de manifest els beneficis de menjar aquesta fruita. Segons l'estudi, consumir-ne 200 grams cada dia pot reduir el risc de malaltia cardíaca d'una persona en un 20%.

Es tracta d'unes xifres considerables, fins al punt que els efectes produïts s'assemblen en bona mesura als d'alguns fàrmacs que se solen receptar per fer front a la hipertensió arterial. Això no vol dir, en cap cas, que s'hagi de substituir la medicació pel consum d'aquesta fruita, i menys sense supervisió mèdica, però subratlla la importància que té l'alimentació en la salut de les persones.

La investigació

L'estudi es va dur a terme entre un grup de pacients sans a qui se'ls va subministrar una beguda diària que contenia 200 grams de nabius o una beguda placebo que contenia vitamines, minerals o fibra, durant un període d'un mes. Al cap d'aquest temps, es va mesurar la pressió arterial, l'orina i la sang dels participants, així com la dilatació intervinguda per flux (FMD), una tècnica que pot predir futurs episodis cardiovasculars diferents als factors de risc tradicionals.

Els investigadors van descobrir que aquells qui van prendre la beguda placebo no van tenir cap efecte sobre el cor. Tanmateix, sí que es van veure beneficis importants per a la salut entre els qui van prendre la beguda de nabius. La millora es va produir fins i tot al cap de poques hores de consumir aquesta mesura i va continuar després d'un mes.

Durant el temps en què va tenir lloc la investigació, la pressió arterial dels participants es va reduir en 5 mmHg. També es van produir millores en la funció endotelial. Les cèl·lules endotelials actuen com una barrera entre la sang o la limfa i el teixit corporal circumdant, a més d'exercir funcions clau en la coagulació de la sang i en la regulació de la pressió arterial.

Pel que sembla, la raó que explicaria aquesta circumstància és la presència d'antocianines en els nabius, un fitoquímic que els proporciona el seu color característic i que exerceix un impacte impportant en la regulació del nivell de pressió arterial dels participants en comparació amb els minerals i vitamines de la beguda de placebo. Aquesta acció provoca una millora en la salut cardíaca i redueix notablement el risc de patir una malaltia d'aquest tipus.

Segons la investigadora principal de l'estudi, la Dra. Ana Rodríguez-Mateos, del Departament de Ciències de la Nutrició del King's College: "si els canvis que vam veure en la funció dels vasos sanguinis després de menjar nabius tots els dies es poden mantenir durant tota la vida d'una persona, podrien reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars fins a un 20%".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat