Es calcula que la cremor d'estómac afecta al voltant del 20 per cent de la població. Es tracta d'una sensació de cremor dolorosa que passa a la part inferior del pit. La cremor estomacal és un símptoma de reflux àcid, una condició en la qual l'àcid de l'estómac escapa a l'esòfag, el tub que transporta els aliments i les begudes des de la boca a l'estómac.

Normalment, l'àcid de l'estómac no pot sortir a l'esòfag a causa d'una barrera anomenada esfínter esofàgic inferior. Aquest és un múscul en forma d'anell que, naturalment, roman tancat, i normalment només s'obre quan s'empassa o quan s'eructa. Tanmateix, en persones amb reflux àcid, aquest múscul sovint es debilita. Aquesta és la raó per la qual les persones amb reflux àcid experimenten acidesa estomacal.

La dieta juga un paper important en l'acidesa estomacal. Molts aliments poden relaxar l'esfínter esofàgic inferior, la qual cosa permet que els aliments escapin a l'esòfag i causin acidesa estomacal. Per això és important conèixer quins són els aliments que ens poden causar cremor d'estómac.

Ardor d'estómago

Cremor d'estómac

Aliments alts en greixos

Poden causar acidesa estomacal. Fins i tot els que són nutritius i saludables com les nous, els alvocats o el formatge. Però no només els aliments saludables que són rics en greixos poden resultar nocius sinó també els aliments fregits i els menjars preparats amb alt contingut de greix.

La sal

El consum de sal de taula o aliments salats pot augmentar el reflux, un factor de risc per a l'acidesa estomacal. A més, és habitual que les persones que consumeixen aliments salats també ingereixin més aliments fregits i grassos, desencadenant així encara més la possibilitat de patir acidesa d'estómac.

Ceba

Especialment les cebes crues, són un desencadenant comú de l'acidesa estomacal. A més, les cebes són una rica font de fibra fermentable, que pot fer que s'eructi, la qual cosa agreuja els símptomes del reflux àcid.

Xocolata

És un clàssic entre els desencadenants de l'acidesa estomacal. Igual com els aliments rics en greix, la xocolata pot relaxar l'esfínter esofàgic inferior. Això pot provocar que l'àcid de l'estómac escapi a l'esòfag i causi acidesa estomacal.

A més, la xocolata està feta de cacau, que conté serotonina, també coneguda com l'hormona de la felicitat. Desafortunadament, la serotonina també pot relaxar l'esfínter esofàgic inferior.

Les mentes

Sovint creiem que productes com la mentes i la menta alleugen les condicions digestives. Tanmateix, hi ha estudis que revelen que aquest tipus de plantes poden causar acidesa estomacal, sobretot en altes dosis.

Sucs cítrics

Són begudes molt apreciades pel seu sabor i la seva aportació vitamínica però poden desencadenar símptomes d'acidesa estomacal. En un estudi científic realitzat a gairebé 400 persones, els investigadors van veure com dos de cada tres voluntaris van sentir cremor d'estómac després d'haver ingerit suc de taronja.

Sucs de taronja

Sucs de taronja

Menjar picant

Segurament es tracta dels aliments més coneguts per causar acidesa estomacal. Sovint contenen un compost anomenat capsaicina, que pot disminuir la velocitat de la digestió. Això significa que el menjar quedarà a l'estómac per més temps, la qual cosa és un factor de risc per al cremor estomacal. A més, els aliments picants poden irritar un esòfag ja inflamat, fent que empitjorin els símptomes d'acidesa estomacal.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat