El sucre alt és un dels indicadors que menys desitgen veure els metges en els seus pacients. Significa que o bé s'encaminen cap a la diabetis o que ja l'estan patint. Els nivells alts de glucosa a la sang poden causar diversos símptomes, des d'esgotament fins a malalties coronàries.

Per això és molt important prendre's seriosament controlar els nivells del sucre a la sang. I una de les millors maneres per dur-lo a terme és a través d'una dieta saludable. Els aliments i les begudes que són absorbits lentament pel cos són els més adequats ja que no causen pics ni caigudes importants en el sucre a la sang.

Per conèixer la incidència dels aliments en els nivells de sang, s'utilitza com a mesurador l'índex glucèmic, per això l'ideal és conèixer quins són els aliments i les begudes que contenen índexs glucèmics mitjans i baixos. A continuació veurem quins aliments són aquests que ajuden que el nivell de sucre a la sang es mantingui en nivells acceptables.

Pans integrals

 

El pa blanc s'hauria d'evitar si es busca no tenir el sucre alt. Tanmateix, els pans integrals –i en especial el de sègol– tenen puntuacions d'un índex glucèmic de 55 o menors. La raó és, sobretot, deguda que és un aliment molt menys processat que el pa blanc.

Pa integral

Gairebé totes les fruites

 

La majoria de les fruites té també un índex glucèmic menor a 55. Però cal assenyalar que no passa el mateix en el cas del meló, la síndria i la pinya.

Les fruites equilibren la fructosa que conté amb la gran quantitat d'aigua i de fibra que les formen. Per això els sucs de fruita no són tan recomanables en aquest sentit, ja que en esprémer les peces de fruita, gran part de la fibra es rebutja. Més aviat al contrari, els sucs contribueixen que una possible diabetis s'apropi encara més.

 

La civada

 

Amb una puntuació de menys de 55 d'índex glucèmic, la civada és un aliment molt recomanable. A més conté glucanos B que redueixen les respostes de glucosa i insulina després dels menjars, ajuden a mantenir el control glucèmic i redueixen els lípids a la sang.

Tot i així, cal anar amb compte i no consumir-la diàriament en grans quantitats perquè la civada és rica en carbohidrats.

Les nous

 

Molt riques en fibra dietètica, també en tenen menys de 55 com a índex glucèmic. Les nous també contenen alts nivells de proteïnes vegetals, àcids grassos insaturats i altres nutrients com vitamines antioxidants, flavonoides i minerals. A més, es coneix que ajuden els diabètics. L'ideal és ingerir nous senceres i sense processar.

 

Els llegums

 

Les mongetes, els pèsols, les llenties i els cigrons tenen puntuacions gastrointestinals molt baixes. Són així mateix una bona font de nutrients que poden ajudar a mantenir nivells saludables de sucre a la sang. Entre ells destaquen la fibra, els carbohidrats complexos i les proteïnes.

Mongetes

L'all

 

Els compostos en l'all poden ajudar a reduir el sucre a la sang al millorar la sensibilitat i la secreció d'insulina. Pot consumir-se igualment cru o cuinat.

 

El iogurt

 

La ingesta diària de iogurt natural sense sucre ni edulcorant ajuda a reduir el risc de diabetis tipus 2. Un estudi realitzat fa uns anys va concloure que es tracta de l'únic producte lacti que es comporta en aquest sentit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat