És pesat recordar-ho en aquestes dates, però el cert és que l'alt consum de sucres que realitzem per Nadal, ens passa factura. I no només a la bàscula amb uns quilos de més, sinó també psicològicament. Així ho demostra un nou estudi realitzat per un equip d'experts de la Universitat de Kansas en el que s'apunta que la ingesta de tant sucre afegit pot desencadenar una sèrie de processos metabòlics, inflamatoris i neurobiològics al nostre cos relacionats amb malalties depressives

La investigació ha estat publicada a la revista Medical Hypotheses i assenyala que en aquesta època de l'any es produeix una tempesta perfecta per desenvolupar una depressió. La disminució de les hores de llum, les alteracions de la rutina i el patró de son que duem a terme en aquestes dates i l'alt consum de sucre afecten negativament la salut mental, segons els investigadors.

Turrón

Generalment, a l'hivern, se solen desencadenar més processos depressius. I clar, com el sucre té un efecte immediat d'elevació de l'estat d'ànim i en el nadal estem envoltats, moltes persones solen actuar desenvolupar una conducta compulsiva davant aquests aliments. El que passa és que, en dosis altes, encara que a curt termini produeixin una pujada, a mitjà i llarg empitjoren l'estat d'ànim, redueixen el benestar, eleven la inflamació en l'organisme i alteren el metabolisme.

Els experts van dur a terme una àmplia revisió d'investigacions sobre els efectes fisiològics i psicològics del consum de sucre afegit en la dieta a Austràlia i la Xina. Durant el procés, van trobar que la inflamació és l'efecte fisiològic més important del sucre en la dieta, relacionat amb la salut mental i el trastorn depressiu. Un ampli nombre de persones amb depressió tenen alts els nivells d'inflamació sistèmica. I encara que, quan pensem en la malaltia inflamatòria se'ns passen pel cap patologies com la diabetis o l'artritis reumatoide, el cert és que està més relacionada amb la depressió del que pensem. Les hormones inflamatòries poden provocar un estat de depressió severa. I els sucres agregats tenen un efecte proinflamatori al cos i el cervell.

Dolços

A més, els experts han identificat l'impacte del consum de sucre al microbioma intestinal com una altra possible causa del desenvolupament de la depressió. Pel que sembla, alguns dels bacteris d'aquesta part del nostre organisme creixen quan s'incrementa el consum de sucre i propicien una producció més important d'hormones que empenyen al cervell a un estat d'ansietat, estrès i depressió. Els experts creuen que el remei és realitzar una dieta mínimament processada rica en aliments d'origen vegetal i àcids grassos omega 3 per a un benefici psicològic òptim. I consumir sucre amb moderació.