Fa escassos dies s'ha celebrat el Congrés europeu i internacional d'obesitat ECOICO 2020, en el qual s'han presentat els últims estudis sobre un dels principals problemes de salut de la societat occidental. Les alarmants xifres de sobrepès i obesitat i les conseqüències mèdiques que se'n deriven són un dels aspectes més estudiats de la comunitat científica, l'objectiu de la qual és provar d'invertir aquestes xifres creixents de població obesa.

En el Congrés, un dels estudis que s'ha presentat té a veure amb els hàbits de les persones a l'hora d'ingerir els seus àpats principals. Segons es recull, mantenir una dieta saludable té molt a veure amb l'hora del dia en què es menja. Aquells que consumeixen la major part de les seves calories a la nit tendeixen a menjar més i tenen una dieta de pitjor qualitat.

Menjar|Dinar rápida

La investigació

L'objectiu de l'estudi era explorar la connexió entre el consum de calories a la nit, la mesura de la ingesta energètica, i la qualitat de la dieta. Els experts que hi han participat, del Centre d'Innovació en Nutrició per a l'Alimentació i la Salut de la Universitat d'Ulster a Irlanda del Nord, van analitzar dades de gairebé 1.200 persones que havien participat en l'Enquesta Nacional de Dieta i Nutrició del Regne Unit des del 2012 fins al 2017.

Les conclusions mostren que de mitjana, les persones consumien gairebé el 40% de les calories després de les sis de la tarda. I no només això. Aquells individus que consumien la major part de la seva ingesta diària a hores més primerenques, tendien a menjar menys calories en el transcurs d'un dia. I els que deixaven la major part de la seva ingesta més tard, en consumien més.

També van poder comprovar que l'horari dels àpats afectava la qualitat nutricional dels aliments. Les persones que consumien més calories durant la nit tendien a tenir dietes de qualitat significativament pitjor. Consumien més productes processats i aliments rics en sucres i greixos saturats.

No és el primer estudi que apunta en aquest sentit. Ja s'havia analitzat com un percentatge important de la població no fa un esmorzar complet, sinó més aviat escàs, malgrat que és el moment del dia en què es trenca el dejuni després de la nit. En canvi, solen tenir una sensació de gana molt més forta cap al final del dia, assolint el seu punt màxim al voltant de les 8:00 de la tarda, horari que coincideix amb el final de la jornada laboral i un altre tipus d'activitats.

Pastís

Els autors de l'estudi apunten que aquesta investigació vol apropar-se a una comprensió més profunda de l'efecte dels ritmes alimentaris diaris d'una persona i la quantitat i qualitat dels aliments que consumeixen. Alhora, conclouen que a l'hora de tractar problemes d'obesitat i sobrepès, analitzar el moment de la ingesta d'energia pot ser interessant, ja que és un comportament que es pot modificar mitjançant un canvi d'hàbits i alhora pot contribuir a prendre menys calories al dia i a més, consumir aliments de millor qualitat nutricional.