L'artritis és una condició de salut comuna que involucra inflamació crònica en les articulacions. Causa dolor i mal a les articulacions, ossos i altres parts del cos, segons el tipus. L'osteartritis, que no és inflamatòria, és la més comuna, encara que existeixen més de 100 tipus.

De fet, fins al 40% dels homes i el 47% de les dones poden ser diagnosticats amb osteartritis durant la seva vida. Així mateix, l'artritis reumatoide i l'artritis psoriàsica són afeccions inflamatòries que es consideren malalties autoimmunes. La gota és un altre tipus comú d'artritis inflamatòria.

Milions de persones al món pateixen artritis i per això existeixen tantes investigacions sobre el tema. Algunes d'elles han mostrat que les intervencions dietètiques, com l'eliminació de certs aliments i begudes, poden reduir la gravetat dels símptomes en persones amb artritis inflamatòria i osteartritis, així com millorar la seva qualitat de vida en general. Per això a continuació assenyalarem quins convé evitar per patir menys els rigors de l'artritis.

Aliments amb gluten

El gluten és un grup de proteïnes del blat, l'ordi i el sègol. Alguns estudis el relacionen amb un augment de la inflamació i suggereixen que no consumir gluten pot alleujar els símptomes de l'artritis. És més, les persones amb malaltia celíaca tenen un risc més important de desenvolupar artritis reumatoide. Així mateix, els qui pateixen malalties autoimmunes com l'artritis reumatoide tenen una prevalença significativament més alta de patir malaltia celíaca que la població en general.

Cereals

Aliments ultraprocessats

Els productes ultraprocessats com el menjar ràpid, els cereals per a l'esmorzar i els productes enfornats solen tenir un alt contingut de cereals refinats, sucres afegits, conservants i altres ingredients potencialment inflamatoris, que poden empitjorar els símptomes de l'artritis.

Les dietes occidentals, riques en aliments molt processats, poden augmentar el risc de patir artritis reumatoide en contribuir a la inflamació i factors de risc com l'obesitat.

Sucres afegits

Tothom hauria de limitar el consum de sucre, però especialment si es té artritis. Els sucres afegits se'n troben en dolços, refrescos, gelats i molts altres aliments, inclosos, alguns de menys obvis com determinades salses. A més, les begudes ensucrades com els refrescos poden augmentar significativament el risc d'artritis.

Segons un estudi que es va realitzar entre joves entre els 20 i els 30 anys, aquells que bevien begudes endolcides amb fructosa diàriament tenien 3 vegades més probabilitats de patir artritis que aquells que amb prou feines les consumien.

Aliments amb alt contingut en sal

Reduir el consum de sal pot ser una bona opció per a les persones amb artritis. Els aliments amb alt contingut de sal inclouen les sopes enllaunades, les pizzes, alguns formatges o les carns processades.

Existeixen investigacions que han suggerit que la ingesta alta de sodi pot ser un factor de risc de malalties autoimmunes com l'artritis inflamatòria i l'artritis reumatoide.

Carns vermelles i processades

Algunes investigacions vinculen la carn vermella i processada amb la inflamació, la qual cosa pot augmentar els símptomes de l'artritis. Per exemple, les dietes riques en carns processades i vermelles demostren alts nivells de marcadors inflamatoris com a interleucina-6, proteïna C reactiva i homocisteïna.

Carn vermella

Alcohol

L'alcohol pot empitjorar els símptomes de l'artritis, pels quals qualsevol persona amb artritis inflamatòria ha d'evitar-ho o almenys restringir-ho el més possible. A més, existeixen diversos estudis que han demostrat que la ingesta d'alcohol pot augmentar la freqüència i la gravetat dels atacs de gota.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat