El melanoma és el més perillós càncer de pell, molt complex de tractar amb èxit en les seves etapes avançades i, per tant, objecte de nombrosos estudis pels especialistes. Ara, una recent investigació revela que el melanoma pot començar no només a la pell, sinó també dins dels fol·licles capil·lars. Segons es desprèn de la publicació dels resultats de l'estudi, quan les cèl·lules es tornen canceroses, deixen els fol·licles i s'estenen cap a l'epidermis, la capa externa de la pell dels éssers humans. Els científics van demostrar aquest efecte en un nou model de melanoma humà en ratolins i ho van confirmar en mostres de teixit humà.

En el nou treball publicat a Nature Communications, l'equip d'investigadors realitza una descripció de com un melanoma comença el seu cicle en cèl·lules immadures i productores de pigment als fol·licles pilosos i un temps després passa a l'epidermis. El càncer comença als melanòcits, que són les cèl·lules que produeixen la melanina, el pigment que dona color al cabell, la pell i els ulls.

Braç

L'estudi

El model de ratolí utilitzat estava genèticament modificat i, el treball que es va realitzar sobre aquesta espècie, va revelar que l'entorn cel·lular dins dels fol·licles capil·lars també pot desencadenar càncer a les cèl·lules mare de melanòcits.

En la primera etapa, a les cèl·lules mare de melanòcits se'ls van aplicar canvis genètics que les van convertir en canceroses. Després, van estimular encara més el càncer exposant les cèl·lules canceroses a senyals de creixement, els mateixos senyals que promouen el creixement del cabell. Finalment, en la tercera etapa, els melanòcits cancerosos es van moure cap a dalt dins del fol·licle pilós, el van abandonar i van penetrar a l'epidermis establint tumors a l'última capa de la pell humana, que després es van estendre més profundament.

Aquestes troballes fan creure els investigadors que a través dels mateixos s'aconsegueix una millor comprensió de la biologia del melanoma i que podrien servir en el futur per a la generació de noves idees sobre com aturar-lo.

Atès que els melanòcits són cèl·lules que produeixen el pigment que acoloreix la pell, els ulls i el cabell, els investigadors necessitaven una manera de manipular només les cèl·lules mare de melanòcits als fol·licles capil·lars. I ho van aconseguir gràcies a l'enginyeria genètica que van aplicar a una determinada raça de ratolins. Amb aquesta rosegador, van aconseguir alterar els gens de les cèl·lules mare dels melanòcits als fol·licles pilosos, sense afectar cap altra part del cos.

Científico

Però és que a més, l'equip de científics va aconseguir que les cèl·lules mare brillessin per a així poder rastrejar fàcilment les cèl·lules canceroses que sorgien d'elles i realitzar una traçabilitat de la seva expansió fins a l'epidermis.

Els investigadors han revelat que seguiran amb la seva investigació per traslladar l'èxit a les persones però creuen que el fet d'haver trobat que alguns melanomes tenen múltiples cèl·lules mare com a origen és ja un avanç significatiu.