Ara una Voll-Damm, després una Coronita, i finalment rematar-ho amb una Asahi. Per sopar, joc de vins. Primer un got de vi blanc del Priorat i després un Ull de Llebre de la Conca de Barberà. Si ets d'aquests, és possible que tinguis el fetge destrossat o bé formis part del 13% de persones que consumeix alcohol cada dia

Consumir alcohol és sabut que és un perjudici per a la salut. És àmpliament conegut que aquest hàbit pot ser un factor de risc per a moltes malalties cròniques com la cirrosi hepàtica, malalties del sistema circulatori o fins i tot diversos càncers. Ara, segons l'estudi European health interview survey (EHIS) s'ha sabut que Espanya és el segon país de la Unió Europea que beu amb més freqüència. 

"Segons diversos estudis, es denomina alcohorèxia a la conducta de restringir el consum d'aliments amb un alt aportació calòrica per ingerir begudes alcohòliques en excés. Es pot englobar dins dels trastorns de conducta alimentària com l'anorèxia nerviosa o la bulímia nerviosa". Així explica la professora del grau de Psicologia i el Màster Universitari en Nutrició i Salut de la Universitat Internacional de València, Fátima Servián Franco, el que està considerat com a 'nou' trastorn de conducta alimentària (TCA) relacionat amb el consum d'alcohol, també conegut amb el nom d'ebriorexia o drunkorexia. 

En què consisteix?

Es tracta d'un trastorn que s'identifica, sobretot, en noies d'entre 18 a 24 anys que presenten una distorsió de la imatge corporal. En aquest sentit, l'experta assenyala que "el patró habitual d'aquest desordre inclou tres dimensions: consum d'alcohol, desordre alimentari i activitat física". La simptomatologia que acostuma a presentar, a més de contar les calories dels aliments i begudes ingerides, "es basa a deixar de menjar hores o dies sencers abans de prendre alcohol i incrementar posteriorment l'activitat física per cremar calories. Els joves amb aquesta simptomatologia intenten equilibrar la ingesta d'aliments per evitar incrementar el seu pes corporal", insisteix Servián a través d'un comunicat. 

Això, com és d'esperar no és gens beneficiós per al nostre cos. Entre les principals conseqüències que té patir aquest trastorn hi ha les greus deficiències alimentàries, l'efecte de la intoxicació augmentada, la por irracional a la ingesta de malalties i l'augment de pes. A més, també destaca tot el que comporta en l’àmbit emocional i conductual. 

Teràpia amb un professional

Detectar aquest trastorn pot no ser fàcil perquè qui el pateix acostumen a ser noies d'etapa universitària o menors de 21 anys. En aquest sentit, però, els experts recomanen teràpia amb un professional de la salut. 

 

 

Imatge principal: diverses cerveses juntes llestes per a ser consumides / Unsplash