Alarma per un brot del virus de Marburg, que ja deixa nou morts a Guinea Equatorial. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha reunit d'urgència aquest dimarts per analitzar el brot i la situació actual de la recerca en vacunes contra la malaltia, que és tan mortífera com la de l'Ebola. Si bé hi ha una trentena de candidates, totes aquestes vacunes encara estan en període de tests clínics i cap ha arribat a ser aprovada. És a dir, que és un virus que a hores d'ara no té ni vacuna ni tractament específic — tot i que va ser detectat l'any 1967 (fa 56 anys), a la ciutat alemanya de Marburg.

Va ser aquest dilluns quan Guinea Equatorial va confirmar el seu primer brot del virus de Marburg, a la província de Kié-Ntem — a l'oest del país africà i amb frontera tant amb Camerun com Gabon. En el moment de confirmar el brot, ja s'havien mort nou persones i s'havien identificat setze casos sospitosos amb símptomes com febre, fatiga i tant vòmits com diarrea amb sang. I és que es tracta d'un virus que provoca una febre hemorràgica viral altament infecciosa i hemorràgies sobtades, sent de la mateixa família que el de l'Ebola i igual de mortífer. Amb un període d'incubació de 2 a 21 dies, la malaltia pot provocar la mort en pocs dies i té una taxa de mortalitat del 88%.

El virus de Marburg a Guinea Equatorial

La malaltia ha causat la mort de més de 3.500 persones a l'Àfrica, després d'haver-se detectat brots i casos esporàdics a països com Ghana, la República de Guinea, Angola, la República Democràtica del Congo, Kènia, Sud-àfrica i Uganda. Com ja hem dit, va ser detectada l'any 1967 a la ciutat alemanya de Marburg per tècnics de laboratori que van ser infectats quan investigaven micos portats d'Uganda. Tot i això, els seus hostes naturals són els ratpenats de la fruita i queda clar que es pot transmetre entre humans mitjançant contacte directe amb fluids com la sang, saliva, vòmits o orina.

Les autoritats equatoguineanes han enviat mostres al laboratori de l'Institut Pasteur al Senegal, amb l'objectiu determinar la causa de la malaltia. Però l'OMS ja ha avançat que hi ha més investigacions en curs i que s'han mobilitzat equips als districtes afectats per rastrejar contactes, aïllar i oferir atenció mèdica a les persones que mostrin símptomes. L'organització també intenta articular una resposta ràpida amb el desplegament d'experts en emergències de salut epidemiològiques per ajudar a les autoritats nacionals i assegurar la col·laboració comunitària en el control del brot. Finalment, es facilitarà l'enviament de guants de laboratori per a l'anàlisi de mostres i equips de protecció personal que poden ser fets servir per 500 treballadors de la salut. "El virus de Marburg és altament infecciós. Gràcies a l'acció ràpida i decisiva de les autoritats de Guinea Equatorial en confirmar la malaltia, la resposta d'emergència pot accelerar-se ràpidament perquè puguem salvar vides i detenir el virus al més aviat possible", ha dit la directora de l'OMS per a l'Àfrica, Matshidiso Moeti.