Alarma per un brot de sarna en una residència de Santa Coloma de Gramenet, amb més de 200 medicats. Així ho ha avançat aquest dilluns El Periódico i ho ha confirmat el Departament de Salut, que ha tardat un mes a tractar-lo. Va ser el passat 27 de juny quan es va tenir coneixement del primer cas en el centre, però no es va posar en tractament les persones relacionades amb el brot fins 38 dies després: el tractament ambiental i farmacològic va començar el passat 4 d'agost. Des de Salut indiquen que és el mínim marge de temps que es necessita per identificar tots els casos i contactes, tant d'usuaris com del personal, i valorar les accions ambientals. El nom del centre no ha transcendit. 

🦠 Els metges de Barcelona expliquen per què s'ha disparat la covid-19 i fan una crida a la precaució

L'Ajuntament de Santa Coloma ha reaccionat a la notícia i ha afirmat que s'ha aplicat "correctament el protocol amb bona resposta al tractament" dels residents i professionals afectats pel brot de sarna. En un comunicat a Twitter, ha indicat que "totes les persones afectades estan rebent el tractament adient" i que el consistori s'ha posat a disposició de la direcció de la residència des que va tenir coneixement de la situació. També ha assegurat que s'ha oferit "la capacitat institucional del consistori per demanar la màxima celeritat" en el desplegament dels protocols de Salut Pública de la Generalitat. Finalment, ha informat que els grups en el Parlament de l'equip de govern del municipi preguntaran en seu parlamentària sobre "la suposada demora en la diagnosi i activació del protocol epidemiològic per part de les autoritats sanitàries competents".

Brot de sarna: 8 persones afectades

Segons el Departament, hi ha almenys vuit persones afectades: sis residents i dos treballadors, mentre que hi ha 53 usuaris i quatre professionals que "manifesten algun símptoma" sense haver estat diagnosticats encara per dermatologia. A la residència hi viuen 146 persones i hi ha 66 treballadors, que reben tractament oral amb dues tandes d'ivermectina —el tractament farmacològic que s'aplica en brots de centres tancats, tant per als casos diagnosticats com als seus contactes. "Aquestes actuacions i les que es posin en marxa a partir d'ara són de caràcter preventiu", ha afegit Salut.

El primer cas es va confirmar el 21 de juliol, quan es va declarar el brot. Però abans, el 27 de juny, ja s'havia tingut un primer cas sospitós en un resident —que va ser descartat per dermatologia de l'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, tot diagnosticant-lo com una picada d'insecte el 17 de juliol. De manera simultània a la investigació d'aquest cas sospitós, es van derivar a dermatologia alguns altres pacients amb lesions dèrmiques i prurit. Es van diagnosticar com a picades d'insecte i es va fer un control de plagues per part de la residència.

Què és la sarna?

Amb el cas confirmat i la declaració del brot, es va tornar a demanar que valoressin els residents amb lesions per picades d'insecte per confirmar si hi havia altres casos de sarna. A partir dels nous diagnòstics positius, el 31 de juliol es va activar el procediment que va derivar en el tractament ambiental i farmacològic del 4 d'agost (38 dies després del primer cas). El primer d'agost es va fer una reunió de coordinació amb els agents implicats en el brot i es va acordar que el 4 es realitzaria tant el tractament ambiental (una neteja i desinfecció exhaustiva de la residència) com el tractament farmacològic. 

La sarna o escabiosi és una malaltia parasitària causada per un àcar anomenat Sarcoptes scabiei. El seu període d'incubació és llarg: el temps transcorregut entre la infestació i l'aparició dels símptomes és al voltant de dues setmanes, però pot arribar fins a sis setmanes —especialment si es tracta de la primera vegada que es pateix la malaltia. Segons el Canal Salut del departament, la sarna produeix picor intensa i severa. Especialment, durant la nit o després d’un bany calent, quan augmenta la temperatura corporal. Provoca una erupció a la pell que inclou butllofes i pústules que es trenquen en rascar-se. El rascat intens pot causar una infecció secundària a la pell.