La Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona ha detectat un brot de sarna entre els seus estudiants. Aquesta infecció a la pell, que s'encomana a través de petits paràsits i es propaga fàcilment, provoca molta picor. Durant els últims dies, els estudiants d'aquesta facultat havien anat publicant missatges a les xarxes socials referents a aquests brots, i aquest dimecres han rebut un correu de la universitat que confirmava la sospita. Segons informa Betevé, concretament s'han diagnosticat 6 casos de sarna, tot i que al correu dirigit als alumnes no s'especificava quants eren. El protocol que s'ha activat inclou un aïllament de set dies dels afectats, i l'Agència de Salut Pública està fent un seguiment del brot. Al correu electrònic en qüestió, la universitat dona informació als estudiants sobre els paràsits i les pautes que han de seguir a partir d'ara.

Un augment de casos de sarna que preocupa els dermatòlegs 

En els últims mesos, s'ha detectat arreu de l'estat i també a Catalunya un augment preocupant d'aquests brots. Per exemple, durant la primera meitat del 2022, l'Agència de Salut Pública de Barcelona va informar de 28 brots només a la capital catalana, quan l'any anterior havien estat 39 durant tot l'any i el 2020 només 12, tot i que aquestes xifres tan baixes es veuen molt afectades per les restriccions durant la pandèmia, ja que el contagi és pell amb ell.  A més, van puntualitzar que no era una situació exclusiva de Barcelona, sinó que es donava arreu del país i també per tot Europa. 

Per exemple, a Andalusia, es va detectar un augment de brots a residències d'avis. En aquest cas, ho va denunciar el PSOE, i el PP va reconèixer el problema, però van recordar que era una situació que s'ha donat a tot l'estat durant els darrers dos anys i van fer èmfasi en el fet que aquesta malaltia no té res a veure amb la manca d'higiene, com se sol pensar. Al mes de juny del 2022, els dermatòlegs espanyols reconeixien que afrontar el gran augment de casos de sarna és un dels seus grans desafiaments. Cal tenir en compte que la sarna no és una malaltia de declaració obligatòria, fet que dificulta saber la incidència real que té, però estaven convençuts d'aquest augment per la quantitat de consultes que han rebut i també per la quantitat de tractaments que es venen a les farmàcies. 

Què és exactament la sarna i com es cura?

Tal com explica l'Agència de Salut Pública, és una malaltia contagiosa de la pell causada per l’àcar humà de la sarna. La transmissió acostuma a ser per contacte personal proper i perllongat amb la pell d’una persona afectada; per peces de roba, tovalloles i roba de llit recentment contaminada. El període d’incubació de la sarna, que és més habitual en mesos de tardor i d’hivern i en espais on hi ha una major concentració de persones, és de 2 a 6 setmanes. Això fa que no es puguin descartar casos fins un mes i mig després. Per eliminar-la, es necessita un tractament que mata els àcars i els ous, normalment en format de crema o pomada, que s'ha d'escampar per tot el cos, a consciència, des del coll fins als dits dels peus, i no es pot retirar fins que no han passat unes hores.