Els metges de Barcelona han explicat per què s'ha disparat la covid-19 i han fet una crida a la precaució, després que s'hagin registrat 4.531 positius la setmana del 24 al 30 de juliol —tot convertint-se en la xifra més alta del 2023, amb una tendència ascendent en ple estiu—. El motiu de l'alça és ben simple: si bé estem més temps a l'aire lliure, en aquest període de l'any "hi ha més mobilitat". Així ho ha assenyalat aquest dijous al canal 3/24 el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Sellarès, que ha recordat que la mobilitat "afavoreix el contagi".

L'augment de positius en covid-19 aquestes dates és "normal", fins al punt que "els altres anys també ha passat que a l'agost hi ha hagut un petit increment de casos". És clar, si augmenten els casos "també augmenten els ingressats". "Però estem amb xifres per sota de l'any passat. No hi ha cap increment preocupant", ha aclarit Sellarès. De fet, ha assegurat que aquest "petit increment no representa cap problema" als centres d'atenció primària —on tenen els mecanismes necessaris per actuar, tot i que una part important del personal estigui de vacances—.

Les farmàcies i els tests d'antígens

Aleshores, el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona ha fet una crida a la precaució i ha recordat que "el sentit comú és molt útil". És així que ha insistit en la necessitat d'anar alerta amb els grups de risc i que "si una persona té febre, que es quedi a casa". "Com faríem en altres situacions, com de refredat o de grip", ha afegit. En casos lleus, serà "suficient" el tractament dels símptomes, el repòs i la hidratació. Pel que fa a la mascareta, caldrà fer-la servir en àmbits d'especial atenció, com les residències. "Davant el dubte, consulteu el vostre metge", ha conclòs.

En aquest sentit, algunes farmàcies han assegurat a l'ACN que han notat molt la venda de tests d'antígens les últimes dues o tres setmanes, així com les visites de clients que hi acudeixen amb tos o altres símptomes compatibles amb la covid-19. Ara que ja no és obligatori dur la mascareta, precisament, alguns treballadors de la farmàcia admeten que han optat per tornar-se-la a posar per atendre els clients, i alguns clients també se la tornen a posar si tenen símptomes. Davant l'augment dels casos i de la venda de tests, diuen, prefereixen no exposar-se al risc d'un possible contagi. Els farmacèutics consultats expliquen que el perfil de compradors és variat i que normalment no acaben notificant si després han donat positiu o negatiu.