Fa escassos dies, s'ha fet al Japó la 83a reunió de la Japanese Circulation Society, una de les societats mèdiques més prestigioses d'aquest país que es dedica a l'estudi de les malalties cardiovasculars. Entre els diferents treballs d'investigació que s'han presentat es troba un estudi dut a terme per un grup d'experts de l'Hospital de Sendai.

La investigació va analitzar el vincle entre entre la nocturia (la necessitat d'anar repetidament a orinar a la nit) i la hipertensió en la població general japonesa. Van participar 3.749 persones que es van sotmetre a una revisió mèdica anual el 2017. Es va mesurar la pressió arterial i es va obtenir informació sobre la nocturia mitjançant un qüestionari en aquells pacients amb una pressió arterial superior a 140/90 mmHg i els que consumien medicaments antihipertensius receptats. Pel que va revelar el treball, el risc d'hipertensió va augmentar significativament a mesura que s'incrementava el nombre de vegades que s'aixecava la persona a orinar.

Encara que es necessiten més estudis per continuar aprofundint en aquest aspecte, el treball posa de manifest que una persona pot extreure determinades conclusions del seu estat de salut gràcies a l'orina. Per exemple, a través del color.

L'orina perfecta és aquella que presenta un color groc clar. Si és massa transparent és indicatiu que s'està bevent massa aigua. Si és més fosca, propera al color groc, la persona no està bevent prou. Un color taronja –sempre que no s'hagin pres aliments com la pastanaga o remolatxa– pot indicar algun problema hepàtic, igual com si és de color marró. Quan està vermella, pot significar que hi ha sang a l'orina, bé a causa d'una infecció o a una altra patologia més greu, com un càncer a la bufeta. El verd es produeix quan s'ingereixen alguns aliments, com els espàrrecs, però si persisteix pot indicar també una infecció. El blau pot estar associat a un excés de calci i el morat, a la porfíria, una malaltia metabòlica.

Això referent al color. La infecció d'orina també pot produir una olor molt intensa, així com una orina tèrbola. I quan és escumosa ens està indicant que ingerim massa proteïna.

En qualsevol cas, si aquests símptomes són persistents, s'ha d'anar a l'especialista per fer una anàlisi d'orina de laboratori. Les anàlisis, a més d'infeccions, poden detectar fases primerenques de tumors de bufeta, diabetis o fins i tot osteoporosi, doncs el calci i el fòsfor que desprenen els ossos passen després a l'orina i es poden detectar.