Durant els últims anys s'han multiplicat els estudis que analitzen el procés d'envelliment de les persones. Termes com l'edat biològica i l'edat cronològica s'han estès entre el gran públic com a reflex de la importància que té adoptar uns hàbits de vida saludables a l'hora d'envellir amb salut i en bona forma.

Referent a això, s'ha avançat molt en l'anàlisi dels telòmers, unes estructures ubicades en els extrems dels nostres cromosomes que, encara que no contenen informació genètica en si mateixos, preserven la integritat dels cromosomes en evitar que els seus extrems s'esfilagarsin. Generalment, els telòmers es tornen més curts i menys efectius amb el temps a mesura que els cromosomes es repliquen i per als científics el seu estat és un dels marcadors que determinen l'edat biològica d'un individu en l'àmbit cel·lular.

Aquest mes de setembre s'ha celebrat el Congrés Europeu i Internacional sobre Obesitat (ECOICO 2020) i un dels treballs científics presentats és una nova investigació que conclou que menjar aliments ultraprocessats està relacionat amb l'escurçament accelerat dels telòmers i l'increment de l'envelliment cel·lular. Els investigadors que han participat en l'estudi, de la Universitat de Navarra han publicat el treball a la revista The Americal Journal of Clinical Nutrition.
Galetes

Els ultraprocessats són nutricionalment pobres i desequilibrats. Pikist

Els experts destaquen que el consum d'aliments ultraprocessats està augmentant a tot el món. Es tracta de productes alimentaris manufacturats que contenen ingredients com proteïnes aïllades, sucres, greixos i olis. En la seva fabricació, les empreses afegeixen aromatitzants i emulsionants per al sabor, així com colorants i altres additius cosmètics per aconseguir l'aparença desitjada. Són productes molt rendibles per als seus productors a causa dels seus ingredients econòmics, processos de fabricació rendibles i una llarga vida útil a les botigues. Tanmateix, són nutricionalment pobres i desequilibrats.

Investigacions anteriors no han establert de manera concloent un vincle entre aquest tipus d'aliments en general i la longitud dels telòmers igual com amb altres productes com l'alcohol, les begudes ensucrades, carns processades i aliments rics en greixos saturats i sucre. També hi ha estudis que demostren que el seu abús augmenta el risc de desenvolupar patologies greus com l'obesitat, la hipertensió, la depressió, la síndrome metabòlica, alguns tipus de càncer i la diabetis tipus 2. El problema de vegades és que, com aquestes malalties també estan relacionades amb l'envelliment, és difícil provar el vincle clar entre ambdós.

Els experts de la Universitat de Navarra van investigar l'efecte del consum d'aquests aliments en adults majors de 20 anys durant dos anys. La investigació va demostrar que la probabilitat que els telòmers s'escurcin va augmentar dramàticament segons la quantitat de porcions de menjar processat que s'incloïa en la dieta.
Nuggets de pollastre

Els ultraprocessats afecten tan física com psicològicament. Pikist

Els investigadors també van fer una sèrie d'observacions generals respecte a aquells que consumien més de 3 porcions d'aquest tipus de productes al dia: eren més propensos a tenir diabetis, malalties cardiovasculars i un nivell alt de triglicèrids. A més, també tenien més probabilitats d'experimentar depressió, especialment quan eren menys actius físicament, un pes corporal excessiu, hipertensió i mortalitat per totes les causes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat