La variant delta plus ja circula per Catalunya. De moment, els casos es poden comptar "amb els dits d'una mà" –cinc casos–. Malgrat tot, caldrà tenir en compte el comportament d'aquesta nova variant. Al Regne Unit ja representa entre el 6% i el 10% dels casos, però també s'ha detectat a Rússia, Dinamarca i els Estats Units. El nombre de contagis es frena amb les dades del Departament de Salut d'aquest diumenge, tot i que cal tenir en compte que els caps de setmana es fan menys tests. En aquest sentit, queden per sota dels 400. La resta d'indicadors, mostren el seu estancament. A més, aquest dissabte, s'ha superat el milió de contagis per coronavirus a Catalunya des de l'inici de la pandèmia. Les dades, des de fa uns dies, estan estancades. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 336 (5 més). Cal tenir en compte, però, que els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI es mantenen en 87, igual que fa dos dies. 

El risc de rebrot es troba en 52 punts, un més que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,16, la mateixa dada que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 116. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 46,00 per cada 100.000 habitants, una dada que es manté per sota dels 100. 

Contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és d’1.000.797. Salut ha notificat 329 nous casos en les últimes 24 hores. Aquest dilluns, el Departament va informar de 174, dimarts 538, dimecres 662, dijous 694, divendres 657 i dissabte 661. 

L'índex de positivitat se situa en l'1,61%, una xifra que està per sota del 5%. Aquest límit el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 30 i el 6 d'octubre, la dada se situava en 1,73%, i entre el 7 i el 13 d'octubre era de l'1,50%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 23.993 víctimes mortals. En les últimes hores, Salut n'ha notificat 2.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest diumenge les dades en donen un total de 5.965.450 (1.147 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 5.127.897​ persones (611 en les últimes 24 hores). Cal recordar que de les vacunes que s'administren, la de Janssen és d'una sola dosi. Per altra banda, el Departament també ha facilitat dades de terceres dosis administrades, que aquest diumenge eren un total de 87.152. Per una incidència tècnica, Salut no ha pogut actualitzar les dades de vacunació de la pauta completa. 

Més del 75,5% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid, segons ha informat el Departament. Un 65,1% té la segona dosi i el percentatge de pauta completa és del 74,1%.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta

 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari té diversos tests de detecció del coronavirus col·locats l'un al costat de l'altre / Efe