El vinagre de sidra de poma s'elabora combinant pomes amb llevat. El llevat converteix el sucre de les pomes en alcohol i després s'agreguen bacteris a la barreja, que fermenten l'alcohol i el converteixen en àcid acètic, que constitueix al voltant del 6% del total d'aquest aliment. A més, conté aigua i traces d'altres àcids, vitamines i minerals.

S'han trobat diversos beneficis que aporta a la dieta: augmenta la crema de greix i la pèrdua de pes, disminueix els nivells de sucre a la sang, augmenta la sensibilitat a la insulina i millora els nivells de colesterol. Tanmateix, els experts també han advertit que el seu consum excessiu pot tenir possibles efectes secundaris que cal tenir en compte, per poder consumir-lo d'una forma segura.

Pomes|Illes i vinagreEl vinagre de poma|illa té moltes virtuts però cal anar amb compte amb determinats aspectes

Retard en el buidatge de l'estómac

El vinagre de sidra de poma ajuda a prevenir els pics de sucre a la sang en reduir la velocitat a què els aliments abandonen l'estómac i entren al tracte digestiu inferior. Això alenteix la seva absorció en el corrent sanguini. Tanmateix, aquest efecte pot empitjorar els símptomes de la gastroparèsia, una afecció comuna que afecta les persones que pateixen diabetis.

En la gastroparèsia, els nervis de l'estómac no funcionen correctament, i per això el menjar roman a l'estómac massa temps i no es buida a un ritme normal. Els símptomes de la gastroparèsia inclouen acidesa, distensió abdominal i nàusees. Per als diabètics tipus 1 que tenen gastroparèsia, programar la insulina amb els menjars és molt difícil perquè és difícil predir quant temps tardaran els aliments a ser digerits i absorbits.

Problemes digestius

El vinagre de sidra de poma pot causar símptomes digestius desagradables en algunes persones. Estudis en humans i animals han trobat que poden disminuir la gana i promoure la sensació de sacietat, a causa de la indigestió que pot produir.

Segons un estudi dut a terme per experts de la Universitat de Surrey, les persones que van consumir una beguda que contenia 25 grams de vinagre de sidra de poma van reportar menys gana però també una sensació significativament major de nàusees, especialment quan el vinagre parteix d'una beguda de sabor desagradable.

Nivells baixos de potassi i pèrdua òssia

En aquest informe fet a Àustria es conclou que un alt consum de vinagre de poma durant anys va provocar un baix nivell de potassi en sang i pèrdua òssia, així com altres anomalies en la química sanguínia i osteoporosi. Els experts creuen que l'alt consum provoca la filtració de minerals dels ossos per esmorteir l'acidesa de la seva sang.

Erosió de l'esmalt dental

S'ha demostrat que els aliments i begudes àcids fan malbé l'esmalt de les dents. Els refrescos i els sucs de fruites s'han estudiat més àmpliament, però algunes investigacions mostren que l'àcid acètic en el vinagre també pot fer malbé l'esmalt de les dents. En un estudi de laboratori, l'esmalt dels queixals del seny es va submergir en diferents vinagres amb nivells de pH que oscil·laven entre 2,7 i 3,95. Els vinagres van produir una pèrdua de minerals de l'1 al 20% de les dents després de 4 hores.

Dents donaEl vinagre de sidra de poma pot perjudicar l'esmalt de les dents

Cremades a la pell

Tractar ferides, pigues i dermatitis amb vinagre de sidra de poma, com de vegades es pot veure reflectit en algunes pàgines d'Internet, pot ser contraproduent i causar cremades lleus a la pell, sobretot en les que són molt sensibles.