L'obesitat és un factor de risc que pot facilitar el contagi del coronavirus però també una recuperació més lenta o un empitjorament de la malaltia. Ara, la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO) ha posat xifres concretes i ha assenyalat que el 80% dels pacients amb formes greus d'infecció per coronavirus tenien obesitat.

Aquesta dada s'ha de sumar a que, de manera freqüent, l'obesitat també es relaciona amb altres malalties com la diabetis tipus 2, la hipertensió arterial o les malalties cardiovasculars.

La combinació d'aquests problemes pot determinar un pronòstic pitjor en la lluita per superar el coronavirus. D'altra banda, també s'ha demostrat que els pacients amb obesitat i esteatohepatitis (un grau de fetge gras que presenten freqüentment els pacients amb obesitat), tenen un major risc de contagi

Com actua l'obesitat?

Segons detalla un comunicat de l'Hospital Clínic, se sap que l'obesitat es caracteritza per un estat inflamatori crònic de baix grau, amb "increment de citoquines (molècules inflamatòries), que disminueix la capacitat de resposta davant la infecció respiratòria" i promou un empitjorament de la malaltia. A més, l'obesitat s'associa a una "immunitat deteriorada, el que fa als pacients més susceptibles davant de tot tipus d'infeccions" i provoca una menor eficàcia de les vacunes.

Una altra tipologia és l'obesitat abdominal, que encara dona un grau més de dificultat respiratòria per disminució del volum de reserva pulmonar, resistència al flux aeri i dificultats de mobilització de la caixa toràcica.

I en paral·lel, l'obesitat també es relaciona amb una major predisposició a la trombosi, és a dir, a la formació d'un coàgul a l'interior d'un vas sanguini. No podem oblidar que la trombosi és la principal causa de morbiditat i mortalitat des de finals del segle XIX.

Precaucions

Des de SEEDO es recorda que les persones que pateixin aquesta malaltia, extremin al màxim les mesures de prevenció davant la infecció i mantinguin una alimentació saludable que els ajudi a controlar el seu pes. A més, aquests canvis en l'estil de vida es podrien acompanyar de tractament farmacològic o quirúrgic en pacients acuradament seleccionats.

La telemedicina permet seguir en contacte amb els pacients i superar les barreres per al tractament que suposa el distanciament i aïllament social, ja que la pandèmia obliga a limitar les visites presencials. Des de l'àrea d'Obesitat de l'Hospital Clínic, "es valoren els seus beneficis i s'ha apostat per mantenir els programes de seguiment individual o grupal de manera virtual".