Només han passat 36 hores des que el Departament de Salut permet notificar els positius per covid-19 a les farmàcies i ja s'han comptabilitzat 6.970 casos a través d'aquest canal. Actualment, hi ha unes 1.300 farmàcies autoritzades realitzant aquest servei (la meitat de les oficines de Catalunya). Una nova via addicional i temporal perquè les persones que s'hagin fet la prova a casa i tinguin un resultat positiu de covid-19, el puguin notificar al sistema.

Si una persona obté un resultat positiu en el test d'antígens ràpids (TAR), es pot posar en contacte amb la farmàcia, preferentment, a través d'una trucada telefònica. Aquesta s'haurà d'identificar al farmacèutic facilitant-li el número de DNI o el CIP (codi d'identificació personal) de la targeta sanitària i haurà d'indicar la marca del test per comprovar que s'ha realitzat la prova. A partir d'aquí, el farmacèutic introdueix el resultat positiu a la història clínica del pacient, que rebrà un SMS per accedir a l'eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els contactes estrets o demanar la baixa.

Reduir la pressió als CAP

Així ho va anunciar aquest dilluns la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, que va assegurar que podrien "utilitzar aquest nou canal els positius sense símptomes o amb símptomes lleus, amb l'objectiu de reduir la demanda assistencial a l'atenció primària", justament en un moment en què es bat el rècord de visites als centres d'atenció primària per covid-19. 

Ha estat aquest dilluns quan s'ha arribat a la xifra màxima de 73.628 visites, la xifra diària més alta des que Salut recull les dades de la pandèmia del coronavirus, aquesta vegada, a causa de la transmissibilitat de la variant òmicron. 

 

1.300 farmàcies 

És justament per fer front a la pressió dels centres de salut pública que el Departament compta amb més de 1.300 farmàcies adherides al programa TAR, i en aquest marc, si una persona dona positiu amb un test d'automostra de venda lliure, podrà trucar a una de les farmàcies autoritzades perquè notifiquin el resultat.  

Crítiques a la Generalitat

Una decisió que ha aixecat polseguera entre el sector de la infermeria, que acusa la Generalitat de "cedir als interessos dels empresaris de les oficines privades de farmàcia". 

En un comunicat, el sindicat d'infermeria SATSE de Catalunya critica que "en lloc de reforçar l'atenció primària amb els professionals i mitjans suficients que permetin que els tests de covid puguin realitzar-se de manera segura i gratuïta als centres de salut". Els infermers creuen que el Govern fa "passos cap a la privatització de la sanitat" i insisteix que les proves diagnòstiques s'han de poder fer als centres "sense esperes, costos ni problemes.