El sindicat d'infermeria SATSE de Catalunya critica la decisió de Salut d'habilitar les farmàcies perquè puguin activar el circuit quan una persona hagi donat positiu en un test d'antígens ràpid (TAR) fet a casa. "Ens sorprèn la facilitat que té la Generalitat per cedir als interessos dels empresaris de les oficines privades de farmàcia", critiquen.

En un comunicat, el sindicat sosté que "en lloc de reforçar l'atenció primària amb els professionals i mitjans suficients que permetin que els tests de covid puguin realitzar-se de manera segura i gratuïta als centres de salut". Els infermers creuen que el Govern fa "passos cap a la privatització de la sanitat" i insisteix que les proves diagnòstiques s'han de poder fer als centres "sense esperes, costos ni problemes".

La nova infecció de covid

A més a més, la flurona o la doble infecció per coronavirus i grip ja circula per Catalunya. El Departament de Salut ha confirmat aquest dilluns la detecció d'alguns casos per la doble malaltia, tot i que segons la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha constatat que "és anecdòtica i lleu".

En una roda de premsa que ha tingut lloc aquest mateix dilluns, sobre nous positius i farmàcies, Craywinckel ha destacat que els que s'han detectat fins ara són "lleus i amb poca rellevància" i que hi ha "coexistència de dos virus circulants".

Positius a les farmàcies

Les persones que donin positiu a un test d'antígens ho podran notificar a les farmàcies adherides al programa TAR, segons ha exposat el Departament de Salut en una roda de premsa. Craywinckel ha constatat que "podran utilitzar aquest nou canal els positius sense símptomes o amb símptomes lleus, amb l'objectiu de reduir la demanda assistencial a l'atenció primària".

Així, ha insistit que el Departament aprofitarà les més de 1.300 farmàcies adherides al programa TAR, i en aquest marc, si una persona dona positiu amb un test d'automostra de venda lliure, podrà trucar a una de les farmàcies autoritzades perquè notifiquin el resultat. A l'hora de notificar el resultat positiu, caldrà fer-ho igual com es feia fins ara al CAP: identificant-se amb el CIP o DNI i referenciant la marca del TAR.

 

"És un nou canal que s’adhereix als ja existents. Pensem que ens pot facilitar molt la recollida de positius en el moment que estem. No està pensat perquè tingui una durada indefinida. Dona resposta en un moment d’incidència molt alta", ha volgut matisar. 

Per la seva banda, Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, també present a la roda de premsa, ha recalcat que en cas de tenir símptomes s'aconsella anar als centres sanitaris, ja que aquesta opció és per reduir pressió a l'atenció primària dels que són asimptomàtics.

 

Imatge principal: Infermeres treballant. - ACN