L'Organització Mundial de Salut (OMS) ha anunciat  un nou recompte de les víctimes mortals del coronavirus: més de 4 milions a tot el món. El secretari general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha matisat que "segurament és una estimació menor al nombre real". Tedros ha recalcat en roda de premsa que la pandèmia "es troba en un moment molt perillós", segons recull Efe.  

Els països que més defuncions han registrat des del principi de la pandèmia són els Estats Units (600.000), el Brasil (525.000), l'Índia (433.000), Mèxic (233.000) i el Perú (193.000), segons les estadístiques de l'OMS. La inacció d'alguns dels líders d'aquests països ha jugat un paper fonamental en què el virus hagi impactat amb tanta força sobre la seva població. 

La xifra de morts arreu del globus ha estat descendent les darreres setmanes de forma més o menys generalitzada. Tot i això, l'OMS tem que aquesta tendència variï per culpa de l'augment de casos que s'està produint en l’àmbit mundial els darrers 15 dies, motivat per l'avenç de la variant delta.

Alerta amb la relaxació de mesures 

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha advertit als països amb altes taxes de vacunació que estan relaxant les restriccions que han de ser "molt cauts". "Tots els països estan fent passos per aixecar les restriccions. Cal ser curosos i també estar preparats per fer marxa enrere si cal", ha insistit Ryan. 

Des de l'OMS remarquen la importància de no deixar-se endur per les presses a l'hora d'aixecar restriccions, ja que es poden perdre "els guanys que s'han aconseguit", segons Ryan. El director s'ha dirigit especialment a Europa, on considera que la situació que es viu no col·lapsarà de nou els hospitals, però "no és quelcom que puguem donar per fet". 

Desigualtat en la vacunació 

Mentre hi ha països que fan gala de la seva gran capacitat per vacunar la població, altres amb prou feines tenen accés a les vacunes. El secretari general de l'OMS ha assegurat que aquesta desigualtat "no té justificació moral i és "una estratègia de sanitat pública ineficaç contra un virus respiratori que està mutant ràpidament". 

Els objectius de l’OMS són que el 10% de la població mundial estigui vacunada de cara a setembre i arribar al 40% a finals de 2021. "Això situaria el món en el camí de la vacunació del 70% de la població de tots els països a mitjans de 2022", ha avançat Tedros.

 

Imatge principal: Dos sanitaris carregues els cadàvers de dues víctimes del coronavirus en una furgoneta / Efe