Més de 2,5 milions de catalans ja estan vacunats contra el coronavirus amb la pauta completa, segons les dades del Departament de Salut. En concret, són 2.515.310 persones, que es correspon amb 32% de la població, percentatge que puja al 37,7% si es tenen en compte només els catalans de més de 16 anys. Respecte a fa 24 hores, representa un augment de 63.563 persones.

Pel que fa a la primera dosi, ja s'ha administrat a 3.914.200 catalans, el 49,9% del total de la població. El percentatge puja a 58,7% si només es té en compte la població de més de 16 anys. En les últimes 24 hores s'han administrat 58.450 primeres dosis. La segona dosi s'ha administrat a 2.268.851 catalans, el 28,9% del total de població, 51.198 més que en l'últim balanç.

A partir del dilluns, nova franja

Salut ha anunciat aquest dimecres que a partir de dilluns dia 28 de juny les persones d'entre 30 i 34 anys ja podran demanar hora per vacunar-se. L'anunci l'ha fet la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la ja tradicional roda de premsa sobre la situació i la campanya de vacunació a Catalunya i ha detallat que per aquest grup tocaran vacunes d'ARN missatger, és a dir, Pfizer-BioNTech o Moderna. 

Per altra banda, el Departament ha informat que la setmana passada va ser la setmana amb més dosis administrades i han ressaltat que aquest mes de juny s'estan rebent més vacunes. En total es van administrar 575.804 vacunes (378.818 de primeres dosis i 196.986 de segona dosi).

 

Situació epidemiològica

Els casos van en augment entre la població d'entre 10 i 29 anys, un grup que precisament encara no ha estat vacunat. Precisament per això, Salut vol obrir aquesta nova franja amb l'objectiu apropar-se als joves on s'estan registrant aquests augments de casos. Així, la intenció és la de fer una obertura ràpida i progressiva per a les altres franges. 

En aquest mateix sentit, també s'ha confirmat aquest dimecres que la variant delta ja supera el 30% dels casos de coronavirus, concretament se situa al 32% en alguns hospitals. Així, sembla que es podria consolidar el fet que la variant delta podria estar darrere del canvi de tendència de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. Una variant que s'espera que sigui la dominant en les pròximes setmanes i acabi desplaçant també la variant alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit–.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna contra el coronavirus / Efe