El Ministeri de l'Interior contempla rellevar el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per garantir a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que la policia catalana sigui un cos "sense adscripció política" segons han informat fonts governamentals.

El Departament que dirigeix Juan Ignacio Zoido vetllarà perquè, si així ho valida el Senat, d'ara endavant els Mossos "compleixin i facin complir la llei". Aquest serà l'eix sobre el qual girarà la feina del Ministeri en l'etapa que el Govern espanyol pretén obrir per forçar una eleccions autonòmiques sense el vistiplau del president Puigdemont.

"Es treballarà perquè els Mossos siguin una policia sense adscripció política", subratllen fonts d'Interior, que es remeten a l'aprovació en el Senat de les mesures proposades en el Consell de Ministres per no oferir, de moment, "detalls concrets" sobre l'aplicació de l'article 155 referent a la policia de la Generalitat i per garantir la seguretat i l'ordre públic a Catalunya.

"Assegurar" drets i llibertats

Des d'Interior se subratlla que la liquidació de l'autogovern català busca normalitzar la situació a Catalunya dins del marc legal i que el seu objectiu és aconseguir la integració de tots els ciutadans, "siguin o no independentistes". El Govern, emfatitzen les esmentades fonts, vol assegurar els drets i llibertats de tots els catalans.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, està sent investigat per un delicte de sedició a l'Audiència Nacional. En el marc d'aquesta causa, la magistrada Carmen Lamela ha ordenat l'ingrés a presó als presidents de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament.