El diputat del PSC al Congrés, José Zaragoza, ha considerat una "gran notícia" el trasllat de presos catalans a presons catalans, especialment per a les seves famílies i per una qüestió "humanitària", i ha deixat clar que "complir la llei no és pagar un preu".

Quatre presos polítics -Oriol Junqueras, Raül Romera, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart- viatgen ja en un furgó, al costat d'altres reclusos, cap a Saragossa i des d'allà a Catalunya. La consellera, Dolors Bassa, i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també està previst que siguin traslladades en breus. 

"El compliment de la llei ha de ser humanitari, que és el que s'ha demostrat. I és una gran notícia per a les famílies. Són coses que hem parlat moltes vegades, que hi ha una vessant humana en tot el conflicte que afecta a les persones i que s'ha de tenir present. És una gran notícia", ha afirmat Saragossa.

José Zaragoza ACN

El diputat del PSC al Congrés, José Zaragoza / ACN

En declaracions a Rac1, Zaragoza ha cenyit aquest acostament de presos a l'"aplicació de la llei", encara que ha admès que, a nivell personal, a ell "l'afecta veure a nens petits que havien de desplaçar-se molts quilòmetres per veure als seus pares. Per a nosaltres això és important".

També ha recordat que el PSC ha insistit "des del principi" que la presó preventiva dels dirigents independentistes és "desproporcionada".

Les "solucions" del govern de Sánchez

En contraposició, ha carregat contra els partits que "estan jugant a atiar el conflicte a nivell d'Espanya", al·ludint directament a Cs i PP, els quals "cada vegada que hi ha una intervenció parlamentària l'argument és que hem pactat amb els independentistes i els filoterroristes i que estem pagant un preu. Però complir la llei no és pagar un preu".

"En aquest procés -ha explicat l'exsecretari d'Organització del PSC- es pot buscar rendiment electoral o es pot solucionar el problema. Aquest tema (l'acostament) no soluciona el problema, que és molt més profund, complicat i complex. Però has de crear un clima en el qual la gent senti que els seus drets, la situació política i el compliment de la llei són elements fonamentals".

Per a Zaragaza, el PSOE i la Moncloa estan intentant "crear aquest clima" i evitar la "visió curta de treure rendiment electoral": "El Govern de Pedro Sánchez intenta solucionar el problema a Catalunya i que es percebi que la gent té els seus drets i que es poden fer les coses bé i de forma raonable".