L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dilluns que creu que el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, "matisarà" les seves paraules en les quals comparava la situació de l'expresident català Carles Puigdemont, exiliat a Brussel·les, amb la dels republicans que es van exiliar durant la dictadura franquista.

El líder d'Unidas Podemos, en ser preguntat en una entrevista a La Sexta, en concret, si considerava Puigdemont un exiliat i si la seva situació es pot comparar amb la de les víctimes del franquisme que van deixar Espanya, va respondre: "Ho dic clarament, crec que sí. I això no vol dir que jo comparteixi el que va fer".

"Les comparacions, de vegades, són fàcils", ha respost Zapatero en una entrevista al programa La Noche en 24 Horas, recollida per Europa Press, en les que ha assegurat que "la comparació la fa qui pregunta". "És important", ha justificat l'exlíder socialista, que s'ha mostrat "segur" que Iglesias "matisarà" les seves paraules sobre l'equiparació dels exiliats amb la situació de Puigdemont.

En aquest sentit, Zapatero ha criticat "la inèrcia de la mandra de l'oposició" que, segons el seu parer, "sempre critica diguin el que diguin" els membres del govern de coalició, especialment el vicepresident segon.

Així, li ha semblat "interessant" que ara "determinats polítics reivindiquin l'exili en el franquisme" com a "conseqüència d'una dictadura franquista". "Això m'ha alegrat. 'No hay mal que por bien no venga'", ha ironitzat.

Les discrepàncies del govern espanyol

D'altra banda, l'expresident del govern espanyol ha minimitzat les discrepàncies al govern de coalició, que formen PSOE i Unides Podemos, i ha assenyalat que una nacionalització d'una empresa elèctrica no serviria per abaixar el preu de la llum.

Zapatero ha reconegut que la crisi per la pandèmia del coronavirus és "molt pitjor" que l'econòmica del 2008 i ha mostrat "empatia" per l'Executiu de Pedro Sánchez, del qual ha destacat el "gran esforç social", que ha fet per als treballadors i famílies "més febles" que "costarà en deute" però en el qual també ha influït el "gran acord" a la Unió Europea amb un pla de recuperació.

Preguntat per la valoració del primer any del govern de coalició, l'ex Cap de l'Executiu ha celebrat "les mesures socials" que s'han aprovat en els últims mesos, com la "injecció" a la llei de Dependència que "alleugerirà la llistes d'espera".