L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha elevat aquest dijous el to contra Pedro Sánchez i el seu pla imminent per registrar l’amnistia al costat de les forces independentistes catalanes i basques. En un acte a l’Institut Atlàntic, Aznar ha afirmat que el president del govern en funcions representa “un perill” i “un risc per a la democràcia constitucional espanyola” i ha fet una crida a “actuar” davant una situació que ha definit com a “crisi institucional greu”.

Al costat d’Alberto Núñez Feijóo, el primer president espanyol del PP ha assegurat que “mai” havia vist un candidat a la presidència del govern que posés la Constitució “al servei dels separatistes; els antics terroristes i els que volen acabar amb el país”, en referència als independentistes catalans i bascos amb qui el PSOE està ultimant un pacte per investir Pedro Sánchez. “Es pretén un canvi del règim constitucional a Espanya i qui posa la Constitució i l’estat de dret al servei dels que la volen trencar és un risc per a la democràcia espanyola i el senyor candidat és un perill”, ha alertat Aznar, que ha animat a “actuar sobre aquesta situació de crisi institucional”.

Davant el context plantejat, l’expresident Aznar ha recalcat que “la inhibició no té lloc” davant el que està passant a l’Estat espanyol i, per tant, qui pugui aportar que aporti, qui pugui moure’s que es mogui, “cadascú en la seva responsabilitat” i ha deixat clar que ell no ho farà ni callarà”. “Jo personalment em considero en aquesta situació de crisi molt ben representat per Alberto Núñez Feijóo”.

Feijóo, sobre l’amnistia: “Convertirà el Suprem en repressor”

Al mateix temps que s'ha conegut la maniobra al Senat per endarrerir l’aprovació de l’amnistia, aquest matí el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat aquest dijous per enèsima vegada contra la llei d’amnistia que el PSOE i els partits independentistes catalans tenen encarrilada i que està previst que es registri al Congrés dels Diputats. En un esmorzar informatiu, Feijóo creu que l’eventual llei implicarà un “cop als fonaments de la independència judicial”, convertirà en “repressor” el Tribunal Suprem i afirma que Pedro Sánchez “legitimarà” el discurs de l’independentisme que, al seu entendre, “sortirà reforçat per tornar a fer pols l’Estat”. Segons el seu parer, no és “digne” de repetir mandat a La Moncloa per acceptar el “xantatge” dels independentistes.

“Debilitarà el nostre estat de les autonomies incrementant els privilegis d’una minoria política i acabant amb la igualtat dels espanyols”, ha assegurat, a la vegada que ha insistit que la mesura de gràcia que s’està enllestint s’explica per la “necessitat de Sánchez” i no per “l’interès general”. Per a Feijóo, el president del govern en funcions està enviant Espanya “al límit del precipici constitucional”: “Sabem que en les pròximes hores, minuts o ara mateix serà capaç de superar-se amb una indignitat major. Després de portar el govern d’Espanya al límit del precipici constitucional, Sánchez ha decidit fer un pas endavant”, ha apuntat per afegir que l’acord de Sánchez amb els independentistes ha estat el pretext per treure importància a la jura de la Constitució per part de la princesa Elionor.