L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dilluns que el conflicte català no "el resoldran els tribunals", sinó que només el poden resoldre "la política i el diàleg", una via que ha exemplificat a través de "totes les negociacions que promou el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez."

"Els tribunals tindran el seu recorregut, però no resoldran el conflicte", ha conclòs Zapatero durant una conferència organitzada per l'Ateneo de Compostela en el Hostal de los Reyes Católicos de Santiago de Compostela, que portava per títol "Democràcia és diàleg".

En aquest sentit, l'expresident ha afirmat que, davant de qualsevol conflicte, aprova "l'empat, que és molt sa;" en el cas concret de Catalunya, ha precisat que aquest "s'ha prolongat i es prolongarà en el temps", però que espera que "tant de bo una part i l'altra admetem un empat", per a la qual cosa és necessari "dedicar hores a dialogar".

"Em dol i em preocupa que els partits del centre dreta, que diuen defensar la Transició, que es va basar en el diàleg, rebutgin qualsevol idea de diàleg respecte a Catalunya", ha lamentat.

Zapatero ha advertit que "el més preocupant" que ha escoltat "en els últims temps" ha estat que la cap de llista per Barcelona del PP a les eleccions generals escrigués un article titulat "El diàleg, aquest vici", el que "denota un problema pedagògic i intel·lectual".

"El diàleg és una virtut; si el diàleg és un vici, què és una virtut, donar-se de pals?", ha ironitzat l'exlíder socialista, que ha recordat que "el gran consens de la Transició Espanyola només va ser possible gràcies al diàleg".

L'expresident ha reiterat que el diàleg "és una finalitat en si mateix", ja que "sempre que es dialoga hi ha una esperança i es matisen i apropen posicions" i, encara que aquest diàleg fracassi, "tornarà a renéixer", un fet que ha avalat amb la seva "experiència en situacions dramàtiques".

"Hi ha qui pot pensar que el diàleg és una manera de ser relativista, de ser 'derechita covarde', com acusen ara a Rajoy; això és d'un reduccionisme intel·lectual i un desconeixement moral demolidor", ha afirmat Zapatero, qui entén que qui manifesti una opinió d'aquestes característiques "ignora el significat ètic de la convivència democràtica".

Amb relació a l'actitud dels partits independentistes, l'expresident ha destacat la "conveniència" de "renunciar a part del programa de màxims" i d'"abandonar l'acció independentista, però no la seva ideologia, per descomptat", si bé "han de defensar la seva idea respectant les lleis, la Constitució Espanyola i els procediments".

"El més contrari al diàleg és instal·lar-se en la idea que la finalitat justifica els mitjans; no és així, la finalitat última de la convivència és tenir unes regles pactades, el contrari porta conseqüències", ha declarat l'exdirigent socialista, que s'ha definit com a "optimista".