Després de saber-se la sentència al judici al procés, moltes personalitats del món polític internacional han reaccionat al veredicte. Aquest és precisament el cas de la diputada alemanya al Bundestag de Die Linke, Zaklin Nastic, que en una entrevista assegura que és una "bogeria" i constata que el veredicte subratlla "la profunda crisi de la democràcia espanyola".

Què en pensa de la sentència?

En total fins a 100 anys de presó, càstigs draconians en forma de nou a tretze anys en cada cas. Això és una bogeria i té molt poc a veure amb la jurisdicció raonable. No ho puc dir d'una altra manera, aquests veredictes són una vergonya pels principis fonamentals de l'estat de dret. I també assenyalen la profunda crisi de la democràcia espanyola. Deixa visible que la no independència judicial no només passa en països de l’Europa de l’Est. Les accions del jutjat tenien com a objectiu intimidar la gent. Però l’impacte final ha estat tot el contrari. Una gran protesta legítima es va organitzar immediatament. Espanya té un problema de llei i ordre: del costat de l'estat espanyol, i no pas la força dels manifestants pacífics. Està vist que qui vulgui solucionar el problema polític a Espanya a través de la justícia inevitablement fracassarà.

Com veu la situació actual a Catalunya?

És una situació de protestes massives, un impuls increïblement important per la democràcia i una demostració molt forta contra la justícia i la política espanyola. En la meva opinió la imatge d’un Tsunami Democràtic ho copsa molt bé. La violència policial i la brutalitat de la Guàrdia Civil s’han d’oposar i condemnar de manera rigorosa. Si la UE és capaç de condemnar la violència policial i les dures pràctiques en les quals la policia va aparèixer i va actuar durant una manifestació a Rússia fa tres mesos, i un portaveu de la cap de política exterior de la UE, Federica Mogherini, va dir que les detencions i l’ús de violència desproporcionada contra manifestants pacífics van trepitjar una vegada més els drets fonamentals de llibertat d’expressió i llibertat de reunió, la UE ha de posar a Espanya –igual que a França amb les armilles grogues i Alemanya amb l’actuació policial del G20– al mateix nivell que Rússia. Si no es fa això, hem d’entendre clarament que és només per motivacions polítiques i fan servir dobles vares de mesurar.

Creu que la Unió Europea o algun país europeu hauria de mediar per tal que ambdues parts "seguessin i parlessin" (Sit and Talk)?

Definitivament. La negació constant del president Sánchez a seure amb Torra, el president de Catalunya, és una part de la intensificació del conflicte. Preferirien enviar l’exèrcit en comptes d’entrar en un diàleg pacífic. La UE hauria de pressionar perquè es duguessin a terme unes negociacions cara a cara. Qualsevol que perdi l’habilitat de dialogar és incapaç de construir la pau interna del país.

Les protestes són una demostració molt forta contra la justícia i la política espanyola

Les accions de la justícia, policia i política espanyola no són només un afer intern. Exactament com les reformes judicials a Hongria i Polònia no són només afers interns. Està clar que no es pot demanar que la UE doni la independència de Catalunya d’Espanya, però s’ha de demanar que es garanteixi el compliment de l’estat de dret dins dels països membres. Si ni la Comissió Europea ni el Parlament fan això hem de preguntar-nos si la mateixa UE pot defensar que estigui basada en l’estat de dret i en els principis democràtics. També quan es denega l’entrada al Parlament Europeu a Carles Puigdemont i Toni Comín. De nou, no podem només mirar cap a l’est en temes de drets humans, drets democràtics i drets civils i polítics. El govern alemany també s’hauria de comprometre amb aquests principis.

Quina pensa que seria una "bona" solució per resoldre el conflicte català?

Bé, no estic en la posició de proposar una solució òptima. Però tal com he dit abans, no es pot resoldre el conflicte a través de la justícia sinó a la taula de negociació. També la criminalització de les protestes s’ha d’acabar ara mateix i a més a més cal combatre de manera efectiva els atacs de l’extrema dreta i els nazis.