El PSOE se salva de l'enrenou que ha provocat la llei del només sí és sí i la reforma del Codi Penal (CP) que va derogar la sedició i modificar la malversació. De fet en surt ben parat mentre que els seus socis d'Unides Podem (UP) en paguen els plats trencats. Segons el baròmetre corresponent al mes de febrer del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que s’ha publicat aquest divendres, el PSOE augmenta l’avantatge respecte el Partit Popular (PP) i, en estimació de vot, els socialistes pugen gairebé dos punts i arriben fins al 32,1% mentre que els conservadors també s’alcen fins al 29,5% (+1,4% respecte l’enquesta de gener). Ara mateix a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo els separen més de dos punts percentuals mentre que al febrer la diferència era d'1,7% entre un i l'altre. De l'enquesta, el principal perjudicat és Unides Podem, que baixa fins al 12,7% de vots (-1'5% sobre el gener), Vox es manté en el 10% i Ciutadans s'empetiteix fins al 2%.

Tot i aquesta diferència que hi ha entre els dos grans partits espanyols, el PP és la primera força quan els ciutadans responen de manera espontània quan se'ls pregunta per la intenció de vot. Això ja va passar al sondeig del gener. En aquest aspecte, els populars estan per davant amb un 22,7% comparat amb el 22,1% del PSOE. Tot i així, els resultats es capgiren una vegada el CIS aplica l'anomenada 'cuina' de l'enquesta. La líder més ben valorada és la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que és la veu d'Unides Podem al govern de Pedro Sánchez, i que ratlla l'aprovat (4,91). Pedro Sánchez i Núñez Feijóo treuen la mateixa nota (4,34) i per darrere, a Íñigo Errejón, de Més País, els ciutadans li posen un 4,02. El líder de Vox, Santiago Abascal, està a la cua de les valoracions i es queda amb un 2'72. El pols igualat entre Sánchez i Feijóo també es trasllada en la confiança que desperten entre els ciutadans. Als 67,6% dels ciutadans el president del govern espanyol els inspira poca o cap confiança, mentre que al cap de l'oposició un 69,2 dels enquestats els suggereix el mateix. A l'altra costat de la balança, Sánchez desperta molta o bastanta confiança al 30,5% dels preguntats; Feijóo el 27,9%.

Les conclusions del CIS s'extreuen a partir de 3.935 entrevistes a ciutadans que es van fer entre l'1 i l'11 de febrer en el moment que els socialistes i morats s'estaven discutint pel degoteig de rebaixes de penes i excarceracions producte de la llei del només sí és sí. També s'han de llegir en el context de totes les conseqüències judicials que va originar l'entrada en vigor de l'actualització del Codi Penal. Abans del sondeig, el jutge instructor Pablo Llarena, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat ja s'havien posicionat sobre la reinterpretació dels delictes que suposadament van cometre Carles Puigdemont i la resta d'exiliats. A la vegada són els dies en què va esclatar la polèmica de les diferents postures que hi ha al Partit Popular sobre l'avortament una vegada el Tribunal Constitucional (TC) va decidir avalar la llei que regula la interrupció voluntària de l'embaràs

L'independentisme retrocedeix

Els partits declarats independentistes al Congrés dels Diputats fan tots un pas enrere. En conjunt, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP baixen un punt i se situen al 3,3% dels suports en intenció de vot. Si hi hagués eleccions, els de Gabriel Rufián es quedarien en el 2% dels vots (-0,2% respecte el mes anterior), els de Míriam Nogueras en el 0,8% (-0,6% sobre febrer) i els anticapitalistes també baixen dues dècimes fins al 0,5%. En aquest punt cal destacar que el baròmetre del CIS no compta els vots del PDECAT perquè va trencar peres amb el grup parlamentari de Junts a mitja legislatura i ara en tenen un de propi. L'enquesta sociològica tampoc distingeix la macedònia de formacions que van concórrer sota les sigles d'Unides Podem, entre ells, els comuns de Jaume Asens. Pel que fa a la resta de partits, convé destacar el 'sorpasso' de Bildu al Partit Nacionalista Basc (PNB) després que empatessin en el baròmetre del gener. Segons els càlculs del CIS, els abertzales aconseguirien l'1,1% dels suport davant del 0,8% dels jeltzales.