L'exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha retret a la líder de Sumar, Yolanda Díaz, l'"amanida d'hòsties" i ha insistit en què Podemos i Sumar es presentin junts en les pròximes eleccions generals. En una entrevista en RAC1, ha replicat així a les acusacions de Díaz de ser arxipresent al si de la formació morada, de tenir comportaments masclistes i de ser un rondinaire, en una entrevista a La Sexta d'aquest diumenge. "No sé en què ajuda l'amanida d'hòsties d'ahir que ens vagi bé en les eleccions municipals i autonòmiques. Crec que tindria més sentit parlar de les proposades", ha reflexionat.

Iglesias demana a Sumar "abaixar el to"

Ha sostingut que "Sumar i Podemos són molt diferents, però que han de caminar junts perquè tenen elements programàtics comuns", si bé ha acusat Díaz d'evitar formular crítiques per tenir suports mediàtics. En aquesta línia, ha advocat perquè la secretària general de Podemos, Ione Belarra, i la líder de Sumar "facin una declaració" garantint la celebració primàries obertes per configurar les llestes, que ha tornat a exigir, i ha augurat que les guanyaria Sumar, en les seves paraules. Així mateix, ha demanat als integrants de Sumar que "abaixin una mica el to" i que ningú no pretengui integrar l'altre.

"Afegir-se al cor d'hòsties!

Iglesias ha lamentat que Díaz li retragués comportaments masclistes, que ha convingut que té moltes vegades, ha dit, com tenen el conjunt d'homes: "El valuós és criticar aquell a qui ningú no s'atreveix a criticar, no sumar-se al cor d'osties contra aquell que ja se les emporta totes". En aquesta línia, també li ha retret "el menysteniment" a les líders de Podemos i ha vinculat les seves intervencions als mitjans de comunicació amb les directrius de l'actual secretària del partit, Ione Belarra. Preguntat per si afrontaria un cara a cara amb Díaz, s'ha descrit com "un soldat" de Podemos i ha dit que ho faria si així ho decidís Belarra.

Podem "més necessari que mai"

L'exvicepresident ha defensat que la unitat de l'esquerra és necessària malgrat interpretar que aquesta entrevista allunya "encara més" Díaz de Podemos, i ha afegit que Sumar ha de deixar de pretendre integrar el partit morat a la seva plataforma, a un article a CTXT. "Si alguna cosa em confirma l'entrevista d'ahir és que Podemos és més necessari que mai. L'esquerra que representa Sumar és legítima i necessària, però crec que sense el que representa Podemos, tant electoralment com ideològicament, serà impossible continuar avançant. Crec que ambdós espais han de caminar junts electoralment, però sense negar que són diferents. Seria mentir a la ciutadania dir que Sumar i Podemos són el mateix", ha apuntat.

Iglesias ha relatat que està "acostumat" a emportar-se "sempre moltes hòsties", que li diguin "autoritari i masclista" i que "calli d'una vegada". "Encara que fan mal, procuro acceptar-les amb esportivitat i admeto que, segurament, hi ha molt de veritat en elles. El que no acabo d'entendre és què ajuda tot això ara a construir la unitat electoral", ha al·legat per assegurar que ell està complint el rol que li va demanar la líder de Podemos, Ione Belarra, de ser un "actiu mediàtic del partit, bàsicament perquè no hi ha gairebé ningú que defensi les idees de Podemos a les televisions i a les ràdios".

Per tant i malgrat considerar que molta gent de Sumar vol que estigui en silenci, ell seguirà a disposició de la seva secretària general i de la militància de Podemos. "Els respecto i els entenc, però jo tinc debilitat pels partisans que prenen partit fins a tacar-se ben tacats, com escrivia Gabriel Celaya", ha agregat.