La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dilluns “fer les coses d’una altra manera” per evitar una nova desfeta de l’esquerra espanyola en les eleccions anticipades que se celebraran el 23 de juliol. Ho ha fet en una piulada al seu compte de Twitter, just després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, decidís avançar dràsticament la data de les pròximes eleccions generals, com a reacció al desastre del PSOE en els comicis autonòmics i municipals del 28-M.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023

A les seves xarxes socials, ha insistit en la necessitat de “sortir a guanyar” davant “l’Espanya negra de Feijóo”. “La gent ens està esperant”, ha escrit, després d’admetre que “el missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar”, en referència al desastre de l’esquerra espanyola i a l’aclaparadora victòria del PP en les eleccions. “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol”, ha afegit, a banda d’assegurar que el seu projecte, Sumar, té resposta “als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país”. “Aquest país té molt futur”, ha sentenciat.

Yolanda Díaz ha fet aquesta piulada quan ha començat a córrer el cronòmetre contra rellotge per arribar a un pacte amb Podemos i presentar una coalició de cara a les eleccions del juliol, si no volen que el desastre de l’esquerra sigui estrepitós. La direcció de Podemos, per la seva banda, va deixar aquest diumenge la valoració dels mals resultats als seus dirigents regionals. “Es constata la necessitat de la unitat de les forces progressistes amb el motor de Podemos”, va dir la candidata a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto.

Cal recordar que les urnes han alliçonat aquest 28-M l’esquerra a l’esquerra del PSOE. Els morats deixaran de formar part dels governs del País Valencià, l’Aragó, les Illes Balears, les Illes Canàries i La Rioja. Només podran conservar l’executiu a la Comunitat Foral de Navarra, es mantenen a Extremadura i Múrcia, per bé que una de les derrotes més doloroses l’han patit a la Comunitat de Madrid, on han desaparegut de l’Assemblea legislativa després que Pablo Iglesias aconseguís 10 diputats el 2021. A la capital espanyola, això sí, Más Madrid ha consolidat el seu projecte al parlament regional i a l’ajuntament de la capital espanyola.

Per la seva banda, Yolanda Díaz també ha patit un correctiu sever perquè havia posat moltes esperances en Ada Colau a Barcelona, on ha perdut davant de Xavier Trias. Altres aliats com Compromís al País Valencià també s’han estavellat perquè es deixaran l’alcaldia de la capital i el govern de la Generalitat valenciana. Als municipis, Podemos no ha entrat ni a Madrid ni a València ni tampoc a Saragossa.