Xavier Trias ha allargat la mà a pactar amb ERC i PSC per governar a Barcelona. En aquest sentit, ha insistit a advocar per "fórmules d'enteniment i de negociació" per portar el canvi a la ciutat. L'endemà de proclamar-se el guanyador de les eleccions municipals a la capital catalana, Trias ha afirmat que la seva victòria "era el que estava previst", malgrat que ara és necessari "trobar els acords suficients per poder governar". Xavier Trias s'ha mostrat convençut que serà alcalde de Barcelona, tot i que ha reconegut que "qui guanya és la persona que ha de prendre la iniciativa d'asseure's amb la gent per veure si és capaç de governar". 

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora al triomf de Xavier Trias
 

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini
 

En una entrevista aquest dilluns a El Món a RAC1 Xavier Trias ha assegurat que està convençut que Jaume Collboni no intentarà pactar amb els comuns i ERC per desbancar-lo i arrabassar-li l'alcaldia de l'ajuntament de Barcelona. Sobre un possible pacte amb Ernest Maragall, ha explicat que es van trucar després dels resultats i van quedar en començar a parlar a partir d'avui. A més, Trias ha aprofitat per recordar que fa quatre anys a Maragall "li van fer una trastada molt gran. El van deixar sense ser alcalde d'una manera vergonyosa, l’operació Valls, de la qual tothom n’està molt penedit". Així, ha dit que confia que la voluntat de totes les formacions sigui que governi la llista més votada. Per tot plegat, el cap de llista de Junts ha apostat per forjar un govern fort amb "fórmules d'entesa" amb els socialistes i els republicans i ha manifestat la seva voluntat de tenir Maragall "a prop".

Possibilitat de governar en solitari

Xavier Trias ha assumit el seu paper de guanyador de les eleccions i ha dit que encetarà una ronda de converses amb les diferents formacions per “trobar els acords suficients per poder governar”. Malgrat que ha reivindicat que el seu objectiu és formar un executiu municipal fort per evitar complicacions durant el mandat i, preguntat per un govern en solitari, ha replicat: "Tot és possible, jo vaig governar amb 14" edils. Amb tot, ha reiterat la seva voluntat de fer possible “un canvi” a Barcelona.

Sobre la derrota d'Ada Colau, ha apuntat que "tots hem de tenir clar que la gent demanava un canvi". Ha dit que tindrà en compte els resultats, però ha expressat que preferiria establir acords amb el PSC, amb qui suma 21 regidors i amb ERC. “Tinc una bona col·laboració amb tots dos i parlarem a veure com es poden fer les coses”, ha indicat. Sobre la possibilitat que Collboni pacti amb els comuns i el PP per evitar que sigui alcalde, Trias s'ha mostrat convençut que això no passarà "espero que la voluntat sigui que qui guanya, governi. El que guanya ha de ser generós i ha de trobar manera d'entendre's". Davant dels rumors de possibles pactes abans de les municipals per governar amb Collboni, ho ha negat taxativament, tot i que, s'ha mostrat convençut que el candidat socialista no intentarà arrabassar-li l’alcaldia pactant amb Colau i Maragall.