Continuen les acusacions creuades entre els governs espanyol i català pel caos a l'aeroport del Prat com a conseqüència de la vaga dels treballadors de seguretat. Des del Ministeri de Foment espanyol asseguren que Aena no s'ha desentès en cap moment del conflicte, sinó tot el contrari. Des de la Generalitat no només critiquen l'absència de l'Estat, sinó que denuncien fins i tot un tracte colonial.

Després de diversos dies d'absència, aquest diumenge al matí l'Estat ha enviat el secretari d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, a les instal·lacions de l'aeroport. "Aena no va tard, ha estat des del primer moment involucrada en el conflicte", ha defensat des d'allà. Gómez-Pomar també ha considerat "fora de lloc" la demanda d'un augment salarial del 30% que fan els treballadors d'Eulen. Ha reclamat als empleats que facin reivindicacions "raonables".

El secretari d'Estat ha dit que la capacitat d'Aena per resoldre aquest conflicte és "reduïda". No obstant això, ha assegurat que des del gestor aeroportuari exerciran pressió per aconseguir l'entesa entre totes dues parts. Gómez-Pomar ha dit que no sap per què la protesta ha tingut lloc només a l'aeroport del Prat, quan Eulen té concessions en 27 aeroports de tot l'Estat espanyol.

FullSizeRender

El secretari d'Estat d'Infraestructures, avui a l'aeroport / Sergi Alcàzar

Aquestes declaracions han tingut immediatament una rèplica del Govern català. La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha respost recordant que l'executiu català "té competències en mediació, en res més", i que "tota la gestió d'aeroports és d'Aena i de l'Estat". De fet, el Departament de Treball és justament el que està acollint des de divendres les reunions per a acostar posicions. En una entrevista a RAC1, Bassa ha denunciat que "des de l'Estat ens estan tractant com una colònia".

14 dies tard

"Em sembla molt bé que avui hagin vingut, però arriben 14 dies tard", ha lamentat Dolors Bassa. A més, la consellera ha assegurat que, quan van detectar conflictes a l'aeroport fa més d'un mes, tant ella com els consellers de Territori i d'Interior van posar-se en contacte amb el Govern espanyol per mirar de buscar-hi una sortida. "No hem tingut cap resposta", ha criticat.

Bassa ha explicat que, quan va sorgir el conflicte d'Eulen, va trucar personalment a la Delegació del Govern espanyol. "Van respondre que el senyor Millo estava de vacances, que el seu segon també, que hi havien posat el subdelegat de Girona i que ell no tenia competències per parlar d'això", ha dit la consellera. Ha volgut recordar que es tracta d'una licitació d'Aena. També ha respost a les declaracions de Xavier García Albiol, que afirmava que "jo estic aquí, no estic de vacances".

"Inadmissible i irresponsable"

En els mateixos termes que Bassa, s'ha pronunciat el vicepresident Oriol Junqueras, que ha considerat "inadmissible i irresponsable" l'actuació del Govern espanyol en el caos de l'aeroport del Prat. "De nou, inacció o incapacitat per resoldre els problemes", ha lamentat en una primera piulada al seu compte de Twitter. "Volem responsabilitat i la volem perquè l'objectiu d'un govern és resoldre problemes", ha afegit el també conseller d'Economia.

Per part seva, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha reaccionat amb ironia sobre les "grans aportacions de l'Estat per resoldre el conflicte". En aquest sentit, Rull ha etzibat que "per això no cal dir res", perquè ho fan "tard i malament".