El que semblava que havia de ser una pregunta més al Govern en la sessió de control que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament ha acabat provocant l'enèsim xoc entre l'Executiu i Junts per Catalunya. En aquesta ocasió ha estat pel paper que juga el president del Govern, Pere Aragonès, i també la consellera d'Acció Exterior Meritxell Serret quan té lloc al país una cimera internacional que reuneix dirigents d'arreu del món, com a finals del passat mes de novembre quan es van reunir al Palau de la Generalitat durant la Cimera Euromediterrània. El diputat de Junts ha plantejat una pregunta per valorar la "incidència i participació" del Govern en aquesta cimera, que hauria d'haver respost la consellera Serret, però que no ha assistit al ple en trobar-se de viatge a Ginebra.

Per això, el conseller Torrent ha pres la paraula, retraient als juntaires que no hagin esperat que la titular d'Acció Exterior assistís al ple de la setmana vinent i recriminant que és el segon cop que passa en poques setmanes. "La relació exterior és una prioritat del conjunt del Govern i ho demostrem setmana sí i l'altra també, amb el president obrint la delegació a Corea del Sud o amb aquesta cimera i amb les relacions amb la Unió per l'Euromediterrània", ha assenyalat el conseller d'Empesa i Treball. "La nostra vocació és internacional i també tenim voluntat de lideratge en l'àmbit euromediterrani", ha conclòs Torrent, sense respondre per la seva valoració sobre el paper del Govern en la cita de finals de novembre. 

"Fracassos i incompareixences" 

Dalmases no s'ha donat per satisfet amb les paraules de Torrent i li ha retret que Serret no fos al ple, assegurant que "per cortesia parlamentària" no havia volgut comentar l'absència de la consellera. "Quan es va celebrar la cimera ni el president ni la consellera eren a Catalunya. Sabem prou que eren a una missió important a Corea i el Japó perquè la consellera Alsina va deixar lligades les dues delegacions. La sorpresa és que hagin trigat un any a inaugurar la de Corea i encara no hagin inaugurat la del Japó", ha insistit Dalmases, traient pit de la feina feta per la predecessora de Serret abans que Junts marxés del Govern. Després d'aquestes crítiques, el juntaire ha constat la preocupació del seu partit que els genera que ni el president ni la consellera fossin a Catalunya en una cita d'aquestes magnituds. Dalmases ha recordat els casos dels presidents Mas i Puigdemont que en els dos casos van exercir d'amfitrions en grans cimeres que es van celebrar al país, també el 2017 quan "el moment era més complex". 

A Torrent no li ha agradat gens el to de Dalmases, que també ha assegurat que no li fa "il·lusió" evidenciar els "fracassos incompareixences" del Govern. Per això, el conseller ha denunciat al seu torn la manca de cortesia del diputat de Junts, pel "to de perdonavides" que havia fet servir durant la seva intervenció. Aquest comentari ha indignat els diputats de Junts: "A vostès què els preocupa, la foto i el tuit o la feina?", ha preguntat, mentre demanava als juntaires que respectessin el seu torn de paraula, com també ha fet la presidenta de la cambra, Anna Erra.