El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest dilluns la nova delegació del Govern a Corea del Sud, ubicada a Seül. Aragonès ha destacat que no és una delegació més, sinó que suposa "un gran salt endavant en la relació exterior i en la política internacional de Catalunya". En un acte des del nou equipament, Aragonès ha assegurat que Corea del Sud és "un país estratègia", segons ha defensat més enllà de les relacions econòmiques també obre la porta a "començar una nova etapa" per a la presència del Govern al continent asiàtic. Per al president aquesta obertura suposa "un pas més en la mirada des de Catalunya cap a l'Àsia", i ha destacat que la regió és referent en molts àmbits destacats per a Catalunya. En aquest sentit, ha destacat les tecnologies emergents com la intel·ligència artificial, el Big Data o la tecnologia quàntica, així com la seva potent indústria cultural i audiovisual i les mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Aragonès ha tret pit de la relació amb Corea del Sud, i ha celebrat que el desplegament de delegacions que està fent Catalunya, amb la coreana a l'Àsia "no té precedents ni és comparable" a la de qualsevol altra nació sense estat. "No som un estat, però actuem en els àmbits en què tenim competències", ha dit.

Reivindicació de l'acció exterior

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha viatjat amb Aragonès a Corea del Sud, i durant el seu discurs ha aprofitat per reivindicar la situació que va viure l'acció exterior de Catalunya, quan el govern espanyol va imposar l'article 155 de la Constitució i es pretenia "desmuntar per complet l'estructura". En aquest sentit, Serret ha celebrat que "sis anys després podem afirmar que no només no s'ha desmantellat i no ho hem permès, sinó que a més l'hem recuperat, i ara som més forts que mai i més forts que abans". En relació amb la nova delegació de Seül, la consellera ha afirmat que és "una de les grans fites" de l'acció exterior catalana i ha apuntat que el proper objectiu del Govern és "ampliar encara més el ventall de relacions i aliats" al país. 

Serret té previst allargar el viatge al continent asiàtic, i un cop acabada la visita a Corea es traslladarà al Japó, on el Govern té previst obrir una nova delegació. De fet, ja s'ha anomenat una delegada, malgrat que encara no té l'oficina en ple funcionament. Sobre aquesta qüestió, Aragonès també s'ha mostrat confiat que la delegació pugui estar plenament operativa l'any vinent, i ha afirmat que tenen planificades l'obertura d'aquesta oficina al Japó i una de nova al subcontinent indi per tal de "cobrir tot el continent". Entre els assistents hi ha hagut l'ambaixador espanyol al país i el nou delegat català.