Ximo Puig ha presentat aquest dilluns a la tarda la seva renúncia a l’acta de senador, segons han confirmat a aquest diari fonts de la direcció del PSOE. L’expresident de la Generalitat valenciana va accedir a aquest càrrec el passat mes de juliol, després que perdés la presidència valenciana a causa de l’aliança de PP i Vox al País Valencià. La seva renúncia a l’acta com a senador arriba, també, quan queda aproximadament un mes perquè el PSPV celebri un Congrés per escollir la ministra Diana Morant com a secretària general del partit. Puig apunta ara a convertir-se en ambaixador d'Espanya davant l'OCDE. Va ser l’única candidata que va aconseguir els avals necessaris per presentar candidatura. La renúncia de Ximo Puig ha arribat, precisament, un dia abans que a la Moncloa se celebri un Consell de Ministres. S'especula que en aquella reunió, el govern de Pedro Sánchez el pot designar ambaixador d'Espanya davant l'OCDE, a París. 

Ximo Puig va engegar el seu procés de successió al capdavant del PSPV el passat mes de desembre. L'origen de tot plegat, però, van ser les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M. Després de dues legislatures consecutives aconseguint governar la Generalitat valenciana, aquest cop no va ser possible. L'actual president del territori és Carlos Mazón, del PP, que va assolir el poder després de pactar amb Vox. Va ser, de fet, una de les primeres comunitats autònomes a arribar a un pacte entre populars i ultres. Puig volia un tercer mandat, però la victòria aclaparadora del PP en aquells comicis no ho va permetre.

Va ser el passat 15 de març quan va afirmar que "començaria una nova etapa" al seu partit, i que anunciaria la decisió sobre el seu futur. "Cada etapa té la seva dinàmica, i crec que és un moment en què es necessiten nous vents, nous canvis i nous lideratges", va dir. Les seves declaracions no generaven gaires dubtes. Ha sigut així com la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, s'ha convertit en l'única aspirant al tron socialista de València. 

Precisament aquell mes de desembre, el PSOE va decidir situar Puig com a president de la Comissió de Pressupostos del Senat, l'única comissió que el partit presideix a la cambra alta durant aquesta legislatura, a causa de la majoria absoluta del PP aconseguida el Senat en les passades eleccions generals del 23-J. Concretament, la Comissió de Pressupostos acostuma a reunir-se exclusivament quan arriben els comptes públics a la cambra alta per a acollir compareixences d'alts càrrecs i posteriorment fer el debat dels vetos i les esmenes.

El socialista va entrar en aquesta cambra passades les eleccions del 28-M, com a parlamentari per designació de les Corts valencianes. El valencià també va aparèixer en diverses travesses per convertir-se en ministre de l'executiu de Pedro Sánchez, un cop el màxim líder socialista va tornar a rebre la confiança del Congrés dels Diputats per mantenir-se com a president del govern espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!